De Europese Commissie heeft nieuwe CO2-emissiedoelstellingen voorgesteld voor trucks, bussen en getrokken materieel vanaf 2030. Vrachtwagens moeten vanaf 2030 45 procent minder CO2 uitstoten. Pas na 2040 moet er 90 procent emissiereductie zijn. Deze strengere emissienormen zouden ervoor zorgen dat het wegtransport bijdraagt tot de verschuiving naar emissievrije mobiliteit en tot de klimaat- en milieudoelstellingen van de EU.
De Commissie stelt voor geleidelijk strengere CO2-emissienormen in te voeren voor bijna alle nieuwe trucks met gecertificeerde CO2-emissies, in vergelijking met de niveaus van 2019:
- 45 procent emissiereducties vanaf 2030;
- 65 procent emissiereducties vanaf 2035;
- 90 procent emissiereductie vanaf 2040.

Om een snellere invoering van emissievrije bussen in steden te stimuleren, stelt de Commissie ook voor om alle nieuwe stadsbussen vanaf 2030 emissievrij te maken.
De voorstellen voldoen volgens de EC aan de doelstellingen van de Europese Green Deal en REPowerEU. Er wordt namelijk een positief effect worden bereikt voorde energietransitie, doordat de vraag naar ingevoerde fossiele brandstoffen zal afnemen en de energiebesparingen en -efficiëntie in de vervoerssector van de EU zullen toenemen.
De herziene normen vormen volgens de Commissie met name een duidelijk langetermijnsignaal om de investeringen van de EU-industrie in innovatieve nulemissietechnologieën te sturen en de uitrol van oplaad- en tankinfrastructuur te stimuleren.
De overgrote meerderheid van trucks en bussen in de EU-vloot (99 procent) rijdt momenteel op verbrandingsmotoren, die grotendeels worden aangedreven door ingevoerde fossiele brandstoffen zoals diesel. Dit draagt bij tot de energieafhankelijkheid van de EU en de huidige volatiliteit van de energiemarkt.

De huidige emissienormen voor zware voertuigen dateren van 2019, maar zijn niet langer in overeenstemming met de klimaatdoelstellingen van de EU. De bestaande wetgeving geeft geen voldoende duidelijk signaal op lange termijn aan investeerders en weerspiegelt niet de nieuwe realiteit in de energiesector en de snelle ontwikkelingen in de HDV-industrie wereldwijd. De voorgestelde nieuwe CO2-normen zijn in overeenstemming met de verhoogde klimaatambities van de EU, het Fit for 55-pakket en de Overeenkomst van Parijs.

Ter ondersteuning van dit voorstel moet volgens de Europese Commissie worden geïnvesteerd in emissievrije voertuigen en in de infrastructuur voor opladen en tanken, en de Commissie heeft al een voorstel gedaan voor de verordening betreffende infrastructuur voor alternatieve brandstoffen om de nodige oplaadinfrastructuur te ontwikkelen ter ondersteuning van de groene overgang van de sector zware bedrijfsvoertuigen. De Commissie heeft met name voorgesteld om op regelmatige afstanden op belangrijke snelwegen oplaad- en tankpunten te installeren: om de 60 kilometer voor elektrisch opladen en om de 150 kilometer voor het tanken van waterstof. De Commissie werkt intensief samen met de medewetgevers om de onderhandelingen over deze voorstellen af te ronden.
Ook aanhangwagens en opleggers vallen onder de nieuwe CO2-regels. De verbetering van hun energie-efficiëntie is volgens de Commissie een kostenefficiënte manier om de CO2-emissies van de wegvervoersector te verminderen, aangezien de meeste verbeteringen voortkomen uit relatief goedkope technologieën, zoals aerodynamische verbeteringen. De uitbreiding van het toepassingsgebied tot aanhangwagens en opleggers zal derhalve extra besparingen opleveren in termen van CO2-emissies en de TCO voor vervoerders verder verlagen. Efficiëntere opleggers zullen ook helpen om de vraag naar fossiele brandstoffen, voornamelijk diesel en andere olieproducten, in de periode 2031-2050 met ongeveer 23 Mtoe, of 170 miljoen vaten olie, te verminderen in vergelijking met de vorige normen. Wanneer een elektrische vrachtwagen door een batterij wordt aangedreven, maakt een efficiëntere oplegger een grotere actieradius of een kleinere batterij mogelijk, waardoor de kosten van een elektrische vrachtwagen dalen. De CO2-reductie van aanhangwagens en opleggers staat op 15 procent ingepland.

Klimaat-eurocommissaris Frans Timmermans: “Om onze klimaat- en milieudoelstellingen te halen, moeten alle onderdelen van de vervoerssector actief bijdragen. In 2050 moeten bijna alle voertuigen op onze wegen emissievrij zijn. Onze klimaatwet schrijft dit voor, onze steden eisen het en onze fabrikanten maken zich hierop voor. Met het voorstel van vandaag zorgen we ervoor dat nieuwe vrachtwagens minder vervuilend worden en dat er meer bussen met nulemissie door onze steden zullen rijden. Bestrijding van de klimaatcrisis, verbetering van de levenskwaliteit van onze burgers en versterking van het concurrentievermogen van de Europese industrie gaan hand in hand.”