Ga naar hoofdinhoud

Experiment variabele snelheidslimiet

Op de A1 tussen Bussum en Muiderberg begint maandag het eerste experiment met dynamische of variabele maximumsnelheden. Verkeersminister Camiel Eurlings geeft het startsein.

A1 verkeersdrukteOp het traject op de A1 geldt normaliter een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. Als de verkeersdrukte het toelaat, mogen automobilisten 120 kilometer per uur rijden. In de praktijk zal het betekenen dat buiten de spits en ’s nachts harder mag worden gereden, verwacht Jonna Brandsma van Rijkswaterstaat.
Borden boven de weg en in de berm geven de aangepaste maximumsnelheid aan. De intensiteit van het verkeer wordt gemeten dankzij verkeerslussen in het asfalt die in gebruik zijn voor filemeldingen.
Weggebruikers kunnen volgens Verkeer en Waterstaat “sneller rijden wanneer het kan en langzamer waar het moet”. Afhankelijk van drukte, files en weer varieert de maximumsnelheid. Dat kan de doorstroming en het milieu verbeteren, en de verkeersveiligheid vergroten, is de gedachte erachter.
Later dit jaar volgen op vier andere trajecten soortgelijke experimenten. Zoals dit voorjaar op de A58 tussen knooppunt De Baars bij Tilburg en Goirle. Daar gaat de maximumsnelheid juist omlaag, naar 80 kilometer per uur, als de luchtkwaliteit achteruitgaat. Er staan palen die de hoeveelheid fijnstof, roetdeeltjes die slecht zijn voor de gezondheid, meten. Als de norm wordt overschreden, “gaat de maximumsnelheid voor enkele dagen omlaag”, aldus Brandsma. Op twee plekken op de A12 – Voorburg de stad uit en tussen Gouda en Woerden – gelden vanaf deze zomer aangepaste limieten. Ook de A20 Rotterdam noordbaan komt aan de beurt.
De proef luidt mogelijk het einde in van de 80 kilometerzones rond de vier grote steden. Uit onderzoek is gebleken dat de lucht langs de trajecten wel schoner is geworden, maar dat de doorstroming op sommige plekken juist is verslechterd. Zo stond op de A12 bij Den Haag de stad uit het verkeer juist vaker vast. “Dit is een middel om te kijken of flexibele snelheden mogelijk zijn in plaats van steeds hardere limieten”, aldus Brandsma. Het zal twee jaar duren voordat duidelijk is of het zover komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer