'Grootschalige fraude bij opwekking biogas' • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Grootschalige fraude bij opwekking biogas’

Biogasinstallaties verwerken op grote schaal illegaal afval. In Nederland ontstaat het risico op grote bodemverontreiniging door biovergisters, als het toezicht op deze sector niet wordt verscherpt. Dat staat in een intern politiedocument dat KRO Reporter vrijdag onthult. Biogas kan ook gebruikt worden als brandstof voor vrachtwagens.

Biogas kro reporterPolitiecommissaris Roel Willekens waarschuwt voor een nieuwe vorm milieucriminaliteit. “Als het toezicht niet wordt versterkt, is het risico aanwezig dat we dadelijk hele rare dingen op het land vinden of ontdekken dat er mensen ziek worden of dood gaan als gevolg van crimineel gedrag”, aldus de Landelijk programmamanager Milieu in KRO Reporter.

In Nederland staan zo’n 150 biovergisters. Deze duurzame vorm van energie heeft tot nu toe 345 miljoen euro subsidie gekost. In de installaties worden mest en restmaterialen vergist. Zo ontstaat biogas, wat kan worden gebruikt als truckbrandstof, maar waarmee ook groene stroom kan worden opgewekt. De leveranciers van vergistingmateriaal vervalsen documenten van producten om zo illegaal afval te kunnen mengen. “De tussenhandelaren doen alles om snel geld te verdienen. Het is noodzakelijk dat er een onderzoek komt naar de grote groep ontdoeners die leveren aan de vergistingsindustrie” , zo staat in het interne politiedocument.

Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

Hoogleraar Milieukunde Lucas Reijnders pleit voor nieuwe wetgeving om fraudeurs in deze sector aan te pakken. Hij bestudeerde de inspectieverslagen van meerdere handhavers met betrekking tot biovergisting. Leveranciers aan biogasinstallaties blijken dierlijk materiaal te verkopen als plantaardig materiaal. Door het uitrijden van mest uit biovergisters ontstaan risico’s op ziekteverwekkende stoffen en ernstige vervuiling van de bodem. Reijnders noemt het ‘volstrekt onverantwoord’ dat na de inspectie in 2010 geen nieuwe maatregelen tegen frauderende leveranciers zijn genomen. “Er wordt duidelijk gerommeld in deze sector en dat maakt ook het toezicht veel moeilijker”, aldus Reijnders in KRO Reporter.

Hoogleraar Veiligheid Ben Ale van TU Delft wil maatregelen om de veiligheid van biovergisters te vergroten. “Boeren worden eigenaren van chemische fabrieken. Ze weten vaak niet wat ze aan het doen zijn”, aldus Ale in KRO Reporter. In Nederland bestaan geen opleidingseisen aan boeren die een biogasinstallatie op hun erf nemen, zo blijkt uit onderzoek van de TU Delft.

De uitzending van KRO Reporter  begint vrijdagavond 16 november om 21:20 uur op Nederland 2.

Bron: KRO Reporter

http://reporter.dossierjournalistiek.nl/seizoenen/2012/afleveringen/16-11-2012

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer