Ga naar hoofdinhoud

Hoe maak ik de overstap naar duurzaam materieel?

Vanaf 2030 moet het wagenpark voor een groot deel emissievrij zijn. Ondernemers doen er bij de investering in nieuw materieel daarom vandaag al verstandig aan om verder te kijken dan kosten van aanschaf of de brandstof. Kijkend naar de gehele levenscyclus zal duurzaam materieel financieel gezien steeds vaker als beste optie uit de bus komen. Dat schrijft ABN Amro in het rapport ‘Overstappen naar duurzaam materieel’. Het rapport beschrijft voor de agrarische-, bouw- en logistieke sector hoe zij de stap kunnen maken naar de inzet van duurzamer materieel ter voorbereiding van de grote verduurzamingsopgave als gevolg van het in 2019 gesloten Klimaatakkoord.

Verreweg het meeste materieel rijdt op diesel met een hoge uitstoot, naar verwachting legt de overheid hier richting 2030 toenemende beperkingen op. Door lange terugverdientijden op materieel lopen de meerkosten van traditionele motoren volgens ABN AMRO steeds sterker op. Subsidies, de verwachte introductie van rekeningrijden en toenemende regelgeving als gevolg van het Klimaatakkoord maakt duurzaam materieel over de gehele levenscyclus voordeliger.

De ondernemer moet bij de verduurzaming wel een slimme keuze maken welk type duurzaam materieel het meest passend is voor zijn onderneming. Elektrificatie is een goede optie voor kleiner materieel. Waterstof heeft de grootste voordelen voor zwaarder materieel, maar de betaalbaarheid en beschikbaarheid hiervan is nog beperkt. LNG en biobrandstoffen bieden daarom voor de wat kortere termijn goede mogelijkheden.

Verduurzaming van het materieel is dus mogelijk, maar gebeurt echter nog maar beperkt. Dit ligt onder andere aan hogere aanschafkosten en onzekerheid over de opbrengsten, zoals bijvoorbeeld de restwaarde van het materieel. Met gebruiksperiodes van zes tot vijftien jaar van materieel is 2030 echter dichterbij dan sommige ondernemers zich realiseren. Subsidies, de verwachte introductie van rekeningrijden en toenemende regelgeving als gevolg van het Klimaatakkoord maakt duurzaam materieel over de gehele levenscyclus voordeliger, zo schetst ABN Amro.

Het is daarom noodzaak om nu al een beeld te vormen van de voor- en nadelen van duurzaam materieel en de afweging te voorzien van een grondige analyse aangaande de totale kosten gedurende de totale gebruiksduur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer