Ga naar hoofdinhoud

Longartsen zetten vraagtekens bij schade NOx- en fijnstofemissie

In Duitsland is ophef ontstaan over de vermeende invloed van NOx en fijnstof op de volksgezondheid. Meer dan 100 artsen, veel van hen longartsen, twijfelen aan de cijfers die onder meer de Wereldgezondheidsraad en de EU presenteren over afgenomen levensverwachtingen door luchtvervuiling.

Door luchtvervuiling zou de Duitse bevolking tien maanden korter leven, zeggen WHO en EU. Nieuwe studies tonen aan dat door de uitstoot van NOx 6.000 tot 13.000 en door fijnstof zelfs 60.000 tot 80.000 mensen per jaar eerder sterven.

Die cijfers trekken de longartsen ernstig in twijfel. De onderzoeken kloppen niet met de praktijk die zij dagelijks zien, zeggen de artsen. “De cijfers kloppen wel als het gaat om longkanker en COPD door sigarettenrook, maar sterfgevallen door fijnstof en NOx zien we niet, zelfs niet als we daar specifiek op letten. Bij cijfers die uit die onderzoeken komen zou gezondheidsschade door fijnstof en NOx minstens als associatieve factor naar voren moeten komen”, schrijven de artsen.

Volgens de artsen zit er ergens in de onderzoeken een systematische fout. Als ze zelf kijken naar de analyse van de gegevens stuitten ze op een erg eenzijdige interpretatie ervan. “Die interpretatie wordt gedaan met de veronderstelling dat fijnstof en NOx wel schadelijk moet zijn. Maar een andere interpretatie van de gegevens is ook mogelijk, en zelfs veel waarschijnlijker”, aldus de artsen, die aandringen op nieuwe onderzoeken en een beleid dat uitgaat van correcte gegevens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer