Nieuwe wetgeving voor (oude) accu’s • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe wetgeving voor (oude) accu’s

Het Europees Parlement en de Europese ministerraad hebben een overeenkomst gesloten over nieuwe geharmoniseerde regels over accu’s en de verwerking van oude accu’s.

Accu’s spelen een steeds belangrijkere rol in ons dagelijks leven. Niet alleen smartphones, apparaten en zelfs tandenborstels werken op batterijen; door de vaststelling van een doelstelling voor 100 procent emissievrije auto’s en bedrijfsauto’s tegen 2035 spelen accu’s een essentiële rol in de overgang naar nulemissies. Accutoepassingen zijn essentieel voor elektrificatie en innovatie en zijn – met de huidige energiecrisis in het achterhoofd – van cruciaal belang om onze energieafhankelijkheid van fossiele brandstoffen een halt toe te roepen en tegelijkertijd onze klimaatdoelstellingen te halen.

Investeren in de overgang naar een koolstofvrije toekomst brengt echter nieuwe uitdagingen met zich mee. Het gebruik van accu’s zal zulke proporties aannemen dat de behoefte aan accu’s tegen 2030 14 keer groter zal zijn dan vandaag. Een modernisering van de huidige richtlijn met passende maatregelen voor de gehele levenscyclus van accu’s was dus nodig om deze richtlijn geschikt te maken voor het komende tijdperk van accu’s. Het is goed  dat de nieuwe regels zeer duidelijke en duurzame doelstellingen bevatten voor de productie, het gebruik van materialen en de inzameling en recycling van afval van accu’s.

Europarlementariër Karin Karlsbro (Liberalerna, Zweden): “De Europese accuverordening is een heel nieuw soort milieuwetgeving die het product door zijn hele levenscyclus volgt – van productie en consumptie tot recycling in nieuwe producten. De EU creëert een nieuw wetgevingsmodel voor duurzaamheid voor een hele bedrijfstak en dat vereist verantwoordelijkheid voor de mensenrechten en het milieu. Een volledig geharmoniseerde verordening die in alle lidstaten van toepassing is, vergroot ook de voorspelbaarheid voor alle betrokkenen. De nieuwe verordening inzake accu’s is een overwinning voor ons en voor het klimaat. In plaats van oude elektronica weg te gooien, wordt het gemakkelijker om de versleten accu’s te vervangen door nieuwe, gerecycleerde exemplaren. Ik ben blij dat de Commissie en de Raad naar het Parlement zijn gestapt voor een ambitieuzere wetgeving.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer