TLN: 'Nederlandse transportsector juist een van de schoonste van Europa' • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

TLN: ‘Nederlandse transportsector juist een van de schoonste van Europa’

Zoals te verwachten was is Transport en Logistiek Nederland (TLN) niet blij met het EEA-rapport over kosten van luchtvervuiling door het wegverkeer. TLN en ook EVO wijzen erop dat de transportsector al jaren hard op weg is naar minder vervuiling. Vrachtauto’s zijn sinds 1990 zo’n 90 procent schoner geworden, onder andere door strenge emissienormen. Eind dit jaar wordt een nog strengere emissienorm verplicht (Euro 6).

uitlaatDaarnaast hebben milieuzones in 12 steden geleid tot een versnelde vervanging van voertuigen. Volgend jaar worden zeer strenge toegangseisen verplicht op de Maasvlakte. “De Nederlandse transportsector investeert – ondanks de zware economische crisis – al jaren veel op het vlak van milieu. Al jaren behoort het Nederlandse vrachtautopark tot de schoonste van Europa. Ondernemers hebben de laatste twee decennia volop geïnvesteerd in steeds schonere vrachtauto’s. In vijf stappen zijn de Europese emissienormen voor vrachtauto’s aangescherpt. De huidige Euro 5-norm stoot 90 procent minder schadelijke stoffen als stikstofoxiden (NOx) en fijnstof uit als een Euro 0 uit 1990. Eind dit jaar wordt de volgende stap naar Euro 6 gemaakt, met opnieuw een daling van 80 procent in de uitstoot van NOx en 50 procent van fijn stof”, aldus TLN in een reactie.
Om aan de nieuwe emissienormen te voldoen zal de sector volgens TLN  tot 2020 zo’n 1,2 miljard euro extra aan investeringen doen. Bovenop deze investeringen experimenteren transportondernemers met schone alternatieve aandrijvingen, zoals aardgas, elektrisch, hybride en biogas. “En gemakshalve wordt in het rapport wederom voorbijgegaan aan het feit, dat een vrachtautocombinatie al meer dan 17 cent per kilometer betaalt aan accijns en andere heffingen”, aldus de branche-organisaties

TLN en EVO wijzen er verder op dat volgens de EEA ongeveer tweederde van alle gezondheidskosten van het wegverkeer niet door vrachtauto’s wordt veroorzaakt. Op basis van cijfers van het CBS is het aandeel van de vrachtauto in de totale uitstoot van NOx in Nederland 12,2 procent. Bij de uitstoot van fijnstof in het aandeel zelfs niet meer dan 3 procent. Het is dus belangrijk dat ook bij andere bronnen, waaronder andere weggebruikers, maatregelen worden genomen. Overigens begrijpen TLN en EVO niet waar het genoemde bedrag van 1,7 miljard aan kosten specifiek vandaan komt. De organisaties zien dit bedrag niet terug in het EEA rapport. Tevens vragen de organisaties zich af of er ook rekening is gehouden met de buitenlandse vrachtauto’s die door Nederland rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer