Vijftig CryoTech koelmachines voor Spar • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Vijftig CryoTech koelmachines voor Spar

Supermarktketen Spar rust vijftig voertuigen uit met een CryoTech koelmachine van Thermo King. De machines worden gebouwd op bakwagens en op opleggers die alle gereden worden door huisvervoerders Peter Appel en Appel-Bosman Transport. Voor de bak- en trailer opbouwen tekent Heiwo.

Cryotech voor SparSpar was al langer bezig met CryoTech koeling. “In 2009 hebben we de eerste koelmachine opgebouwd op één van onze trailers”, aldus Nico Kuipers van Spar holding. “CryoTech koeling was toen al een begrip bij onze Noorse collega’s. Daar hebben we ons eerst georiënteerd.” Cryotech bleek prima te werken. De stilte van het systeem en de effectiviteit bleken even goed als in een land met doorgaans lagere buitentemperaturen dan in Nederland. “We hebben nog even gevreesd voor een ongunstiger CO2-verbruik, maar dat bleek in de praktijk alleszins mee te vallen. Het is mooi dat een restgas als CO2 hergebruikt kan worden, in plaats dat het in het milieu terecht komt.”

Thermo King heeft Spar voorzien van een CO2 tankstation op het terrein in de buurt van Spars nieuwe warehouse.  “Rond nieuwe techniek speelt vaak een kip of ei kwestie, dat was ook hier het geval. Uiteindelijk is er door de bemiddeling van Thermo King hier een tankpunt gekomen dat de toets van alle kritiek kan doorstaan”, aldus Kuipers.

De vijftig eenheden van Spar worden dagelijks ingezet in de distributie van verse goederen naar de Spar en Attent winkels. “Peter Appel Transport en Appel-Bosman Transport zijn hierin onze partner. Deze bedrijven hebben aangetoond mee te willen denken om te komen tot milieuvriendelijker vervoer van onze goederen. De chauffeurs van deze bedrijven weten precies hoe ze met CryoTech koeling om moeten gaan”, zegt Nico Kuipers.

Sinds de eerste contacten met Spar, heeft Thermo King inmiddels al enkele tientallen CryoTech machines verkocht aan diverse specialisten in de landelijke versdistributie. Het tankstation in Waalwijk is het vijfde in Nederland. Er kan ook CO2 getankt worden in Apeldoorn, Amsterdam, Heerenveen en Zwolle. Locaties in Hengelo en Alkmaar zijn in voorbereiding.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer