Ga naar hoofdinhoud

Wie heeft nieuwe voorstellen voor de Milieulijst van 2014?

Tot 1 september 2013 kan het bedrijfsleven voorstellen insturen voor de nieuwe Milieulijst van 2014. Op de Milieulijst staan jaarlijks zo’n 360 innovatieve en milieuvriendelijke investeringen waarin ondernemers fiscaal voordelig kunnen investeren via de MIAVamil-regeling. Agentschap NL past de Milieulijst jaarlijks aan.

euro'sIedereen kan gewenste aanpassingen voor de Milieulijst doorgeven aan Agentschap NL. Het gaat bijvoorbeeld om het versnellen van de marktintroductie van innovatieve milieutechnieken. De voorstellen worden getoetst aan een aantal criteria. Pas bij een terugverdientijd van vijf jaar of langer is, volgens Europese afspraken, MIAVamil-voordeel toegestaan. MIAVamil is niet bedoeld voor technieken die zichzelf in korte tijd terugverdienen. Ook moet de techniek een betere milieuprestatie hebben dan gangbaar op de markt. Een uitgebreid stappenplan voor het indienen van nieuwe voorstellen staat op http://www.agentschapnl.nl/miavamil onder het kopje “Uw product op de Milieulijst”.
Het kabinet wil de samenleving verduurzamen en tegelijkertijd de economie versterken door Groene Groei. In een duurzame economie gaat groei niet ten koste van het milieu, maar wordt rekening gehouden met de behoeften van volgende generaties. Technieken die bijdragen aan Groene Groei maken meer kans de Milieulijst te halen dan andere technieken. Bovendien kan er op deze technieken een hoger voordeel worden verkregen. 
Via de Milieu Investeringsaftrek (MIA) kunnen bedrijven de fiscale winst verlagen. Tot 36 procent van de kosten van de milieu-investering mogen zij in mindering brengen op de fiscale winst. Met de Vamil kunnen bedrijven 75 procent van een investering op een willekeurig moment afschrijven. Door sneller afschrijven vermindert de fiscale winst en betalen bedrijven minder belasting in dat jaar. Dit levert een rente- en liquiditeitsvoordeel op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer