Minder inklimmers in Nederlandse havens • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Minder inklimmers in Nederlandse havens

Het aantal inklimmers in vrachtwagens is het eerste kwartaal van 2020 aanzienlijk gedaald. Dit jaar hebben tot nu toe 130 vreemdelingen geprobeerd via de havens illegaal het Verenigd Koninkrijk te bereiken. In dezelfde periode vorig jaar ging het om 240 inklimmers. Het merendeel heeft de Albanese nationaliteit, maar ook Afghanen en Vietnamezen wagen de oversteek. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee.

De Koninklijke Marechaussee controleert intensief met migratiehonden, waardoor ruim 92 procent in Nederland werd onderkend. De daling zette in maart verder door als gevolg van de internationale en nationale maatregelen rondom de coronacrisis. Zo gelden door heel Europa reisbeperkingen en zijn grenzen gesloten.

Hoewel er minder inklimmers zijn, gaan de aangescherpte controles door de Marechaussee onverminderd door. Nog steeds proberen mensen op innovatieve wijze illegaal de oversteek te maken. Zo hield de Marechaussee in Hoek van Holland op 10 mei een 31-jarige Brit aan op verdenking van mensensmokkel. In de laadruimte van zijn bus troffen Marechaussees twee vreemdelingen aan die verstopt zaten in een kast en in een doos.

In Hoek van Holland, Europoort en IJmuiden controleert de Marechaussee de trailers op illegale migratie. Dit gebeurt op basis van informatie, indicatoren en met migratiehonden. Door zoveel mogelijk barrières op te werpen zoals honden en camera’s, is de pakkans op de ferryterreinen de afgelopen jaren verhoogd.

De nieuwe ‘inklimcijfers’ zijn onderdeel van de kerncijfers asiel en migratie die het ministerie van Justitie en Veiligheid donderdag  bekend heeft gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer