MobiliteitsCentrum 'marktplaats' voor chauffeurs • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

MobiliteitsCentrum ‘marktplaats’ voor chauffeurs

Maandag is het startschot gegeven voor het MobiliteitsCentrum Transport. Het Mobiliteitscentrum is een online ‘marktplaats’ waar vraag en aanbod van vrachtwagenchauffeurs wordt gematcht. Op deze manier willen de partners in het Mobiliteitscentrum vakpersoneel voor de branche bewaren. Simon Loos en St. v/d Brink zijn de eerste transporteurs die zich hebben aangemeld.

Mobiliteitscentrum website 2De website oogt zo simpel als mogelijk. Een stukje uitleg, een hoekje voor de werkgevers en een hoekje voor de chauffeurs. “Met chauffeurs die zich melden, wordt binnen twee dagen contact opgenomen om hen verder te begeleiden. Hulp kan ook, onder meer met het opstellen van een cv of het voorbereiden van sollicitatiegesprekken. De chauffeurs krijgen één keer in de twee weken een nieuwsbrief, transportbedrijven krijgen eenmaal in de twee weken een mailing met het aanbod aan chauffeurs. Die zijn zorgvuldig geselecteerd op hun vaardigheden, zodat tussen chauffeur en bedrijf de best mogelijke match ontstaat”, aldus Willem de Vries van Randstad, dat de dagelijkse uitvoering van MobiliteitsCentrum Transport op zich neemt. Chauffeurs en werkgevers kunnen overigens ook altijd, ook ’s avonds, bellen met het speciale nummer (0900) 4003003.

Het MobiliteitsCentrum is een gezamenlijk initiatief van de werkgeversorganisaties Transport en Logistiek Nederland (TLN), Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) en de Vereniging Verticaal Transport (VVT), en de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV BedrijvenBond.
“De intenties van de sociale partners zijn er op gericht om chauffeurs te behouden voor de transportsector. De afgelopen jaren zijn vele miljoenen geïnvesteerd in het opleiden en aantrekken van nieuwe chauffeurs om in de grote behoefte aan goede werknemers te voorzien. Het zou zeer onwenselijk zijn richting de toekomst om deze werknemers nu, in deze tijden van faillissementen en reorganisatie, kwijt te raken voor de sector. Wanneer de economie zal herstellen hebben we deze chauffeurs weer hard nodig. Ik roep alle werkgevers dan ook op om vanaf nú hun vacatures aan te melden!”, aldus TLN-voorzitter Alexander Sakkers tijdens de opening.

Opening Mobiliteitscentrum: v.l.n.r. Willem De Vries (Randstad), Wilna Wind (FNV) en Alexander Sakkers (TLN)Sakkers zei na de opening ‘verbaasd’ te zijn dat een dergelijk platform voor werving en selectie van chauffeurs nooit eerder van de grond is gekomen. “Het is zo eenvoudig en heel krachtig. Ik zie in het Mobiliteitscentrum iets structureels, iets voor later. Het aan elkaar koppelen van werkgevers en werknemers en zo proberen een zo optimaal mogelijk personeelsbestand te krijgen is in alle tijden een prima voorziening.” Sakkers zei ook dat hij in de afgelopen week met minister Donner van Sociale Zaken had gesproken over het Mobiliteitscentrum. “Hij reageerde zeer positief; ik zag dat er vandaag ook iemand van het ministerie aanwezig was. Dat geeft hoop dat het sociale probleem van de transportsector daar serieus wordt genomen. Ik heb ook even de hint aan de minister gegeven dat hulp ook in financiële vorm welkom is.” Het mobiliteitscentrum wordt gefinancierd door de transportsector zelf. Er is geen fee of commissie verschuldigd bij deelname aan het Mobiliteitscentrum. Niet door de werkgever, niet door de chauffeur.

Hoeveel chauffeurs er momenteel precies hun baan kwijt zijn of op de schopstoel zitten, is niet bekend. “Maar van de nieuwe chauffeurs die we de afgelopen jaren met succes hebben geworven voor het chauffeurstekort, zitten er veel op de schopstoel. Het lastin-firstout principe. Als je het zo bekijkt staat er meer dan vijfduizend chauffeurs op korte termijn aan de kant”, aldus Sakkers. Joost van Egmond van CNV Bedrijvenbond ziet ook nog een ‘vervangingsvraag’. “Door de vergrijzing zien wij een vervangingsvraag aankomen van 5000 tot 7000 chauffeurs per jaar.”

Het MobiliteitsCentrum transport is vanaf nu bereikbaar via www.mobiliteitscentrumtransport.nl en (0900) 4003003.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer