Ga naar hoofdinhoud

Acties op komst in Rotterdamse haven

Na jaren van relatieve rust rommelt het weer in de Rotterdamse haven. Vakbond FNV Bondgenoten heeft ECT, het grootste containeroverslagbedrijf in de haven, een ultimatum gesteld in de vastgelopen cao-onderhandelingen. Woensdag om middernacht verstrijkt het ultimatum. Aangezien de partijen sinds het opstellen ervan niet nader tot elkaar zijn gekomen, zijn acties vrijwel niet meer uit te sluiten.

Haven Rotterdam overslag“Er gaan zeker werkonderbrekingen komen, maar dat doen we als er schepen voor de kant liggen en de feestdagen voorbij zijn”, zei bestuurder Niek Stam van FNV Bondgenoten woensdag. Evengoed sluit hij niet uit dat er “vannacht wat gebeurt”.

“We zullen zien wat er gebeurt”, zegt directeur Jan Westerhoud van ECT. Hij vreest voor grote imagoschade als de boel inderdaad plat gaat. “Als het lang gaat duren, kan het niet zonder schade blijven.” Zeker in deze economisch moeilijke tijden is een staking het laatste waar ECT op zit te wachten.

De cao van de ongeveer 2200 medewerkers van ECT liep in april vorig jaar af. Voor een nieuwe cao zet FNV Bondgenoten in op een sectorale cao, waardoor alle overslagbedrijven in de haven te maken krijgen met gelijke voorwaarden. “Dat is zeker met het oog op de nieuwe bedrijven die straks op de Tweede Maasvlakte komen, van belang voor alle havenwerknemers”, stelt Stam.

Een sectorale cao is juist het laatste wat ECT wil. “Wij willen de baas blijven in ons eigen bedrijf”, zegt Westerhoud. De bond, die naar eigen zeggen 1200 leden telt bij ECT, wil behalve een sectorcao onder andere ook een betere pensioenregeling, meer loon en inspraak in zaken als veiligheid en scholing. “We hebben een goed financieel bod gedaan, maar we gaan absoluut niet akkoord met voorwaarden die ons als bedrijf beperkingen opleggen zoals over veiligheid en ons aannamebeleid”, zegt ECT.
“Wij zijn groot genoeg om dat allemaal zelf te kunnen regelen en dat doen we ook.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer