Ga naar hoofdinhoud

‘Bezuiniging maakt binnenvaart onbetrouwbaar’

Als het kabinet bezuinigt op de sluisbedieningstijden in Oost-Nederland, brengt dat de betrouwbaarheid van de binnenvaart in deze regio in gevaar. Omdat er dan teveel vertragingen ontstaan, stappen bedrijven minder snel over op de binnenvaart, iets waar het kabinet momenteel juist samen met het bedrijfsleven aan werkt.

binnenvaartVerladersorganisatie EVO, het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB), BLN-Koninklijke Schuttevaer en Port of Twente vragen minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu daarom om de aangekondigde bezuinigingen in deze regio te verzachten zodat bedrijven in 2015 en de jaren daarna geen extra wachttijden ondervinden. Doet de minister dit niet, dan brengt dit volgens de organisaties schade toe aan het bedrijfsleven en de binnenvaart.

De Twentekanalen moeten volgens de plannen 57 uur aan sluisbedieningen inleveren, waardoor er 144 uur per week overblijven om de sluizen te bedienen. EVO, het CBRB, BLN-Koninklijke Schuttevaer en Port of Twente berekenden dat er minimaal 162 uur nodig is om het huidige scheepverkeer niet te vertragen als de ladingsstromen gelijk blijven. Voor de kop van Overijssel troffen gemeenten en de provincie een voorlopige oplossing tot 1 juli 2015. Zonder nadere afspraken ontstaat hierna een situatie vergelijkbaar met de Twentekanalen.

Het kabinet wil bezuinigen op het aantal uren waarop sluizen en bruggen bediend worden. Bedrijven die voor hun bevoorrading en afzet afhankelijk van de binnenvaart zijn, krijgen hierdoor met vertragingen en dus hogere kosten te maken. Dat zorgt volgens EVO, het CBRB, BLN-Koninklijke Schuttevaer en Port of Twente voor een verslechtering van hun concurrentiepositie en een slechter vestigingsklimaat voor Nederland. Deze bezuiniging kost Nederland dus uiteindelijk veel meer dan de maatregel mogelijk oplevert. De Tweede Kamer debatteert woensdag over de bezuinigingen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer