Ga naar hoofdinhoud

EVO: ‘Bedrijven keren spoor de rug toe’

Stijgende kosten, toenemende onzekerheid en onvoldoende prioriteit zorgen ervoor dat handels- en productiebedrijven hun goederen steeds minder over het spoor laten vervoeren. Verladersorganisatie EVO wil daarom dat staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu maatregelen neemt.

Nieuwe spooroperator Rotterdam-VenloEVO signaleert dat bedrijven door alle obstakels overwegen om hun productie te verplaatsen of uit te wijken naar bijvoorbeeld vervoer over de weg. De Tweede Kamer debatteerde woensdag met de staatssecretaris over het spoor.

Omdat de NS spooraansluitingen van de hand wil doen, dreigen bedrijven het spoor dat hun productielocatie op het hoofdnet aansluit tegen aanzienlijke bedragen zelf te moeten overnemen. En dat terwijl de kosten voor het spoorgoederenvervoer reeds stijgen – vanaf 2016 verhoogt het kabinet de kosten voor het gebruik van het spoor met tien procent. Handels- en productiebedrijven, vooral de chemische industrie, worden ook nog eens geconfronteerd met een verminderde capaciteit voor hun aan- en afvoer over het spoor gedurende de werkzaamheden aan het zogenoemde Derde Spoor in Duitsland. Bedrijven maken tijdens de bouwperiode (2016-2022) daarom extra kosten maar krijgen hier geen compensatie voor – vervoerders wel.

Het spoorgoederenvervoer is namelijk belangrijk voor de concurrentiepositie van Nederland. Het goederenvervoer van en naar de Rotterdamse haven is voor een alsmaar belangrijker deel op het spoor aangewezen. Door de economische ontwikkelingen in Oost-Europa wordt het spoorvervoer ook steeds belangrijker voor handels- en productiebedrijven in Nederland. EVO wil daarom dat staatssecretaris Mansveld maatregelen neemt om bedrijven die op het spoor aangesloten zijn niet op kosten te jagen. Ook kan de staatssecretaris tijdens de werkzaamheden in Duitsland voldoende capaciteit garanderen, bijvoorbeeld via andere spoortrajecten. Deze maatregelen moeten de stijgende kosten drukken en de toenemende onzekerheid zoveel mogelijk wegnemen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer