Ga naar hoofdinhoud

EVO hekelt Zwitserse modal shift

Het Zwitserse ministerie van Transport heeft vergaande plannen om het internationale transitoverkeer in de toekomst in grote mate van de weg naar het spoor te verplaatsen. EVO vindt de gedwongen modal shift maar niks.

kOMBIOm de modal shift mogelijk te maken graaft Zwitserland op grote schaal spoortunnels. Deze worden gefinancierd vanuit de opbrengsten van de tolheffingen die de overheid oplegt aan het goederenvervoer over de weg.

Door de tolheffingen in de toekomst steeds verder te laten stijgen, wil Zwitserland het internationale wegtransport dwingen te kiezen voor het vervoeren van goederen per spoor in plaats van over de weg.

Deze gedwongen modal shift druist volgens EVO regelrecht in tegen het basisprincipe van de vrije verladerkeuze. De marktwerking moet immers de keuze voor een bepaalde modaliteit bepalen en niet de overheid.

Bovendien is het spoor vanwege het lage serviceniveau voor veel verladers nog steeds geen serieus alternatief voor de weg.

Wel positief is dat de ontwikkeling van de spoortunnels verladers meer opties biedt bij het vervoeren van goederen naar en van Zuid-Europa.

Bron: EVO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer