Dinsdagmiddag brak tunnelboormachine Gabi 1 door de laatste meters rotsgesteente van Erstfeld naar Amsteg voor de nieuwe spoorweg Gotthardtunnel. De machine legde in slechts 18 maanden een traject af van 7,2 kilometer en is daarmee een half jaar eerder dan verwacht aangekomen in Amsteg. De Zwitserse Minister van Verkeer Moritz Leuenberger feliciteerde de tunnelbouwers ter plaatse met deze uitstekende prestatie.
Leuenberger toonde zich in zijn toespraak onder de indruk van de snelheid waarmee de bouwwerken vorderen en bedankte daarvoor alle medewerkers en in het bijzonder de tunnelbouwers. “Zwitserland maakt met het NEAT-project duidelijk dat het tot Europa behoort: samen met Europeanen en voor Europa bouwen we de langste spoorwegtunnel ter wereld.” Bij het Zwitserse beleid om vrachtverkeer van de weg naar het spoor te verschuiven staat het NEAT-project centraal. Met het consequent uitbouwen van de spoorweginfrastructuur is Zwitserland voorloper in Europa, aldus Leuenberger.
Renzo Simoni, voorzitter van de Raad van bestuur van AlpTrantsit Gotthard AG was verheugd met de doorbraak van de tunnelbuis. “Een mijlpaal bij de bouw van de eerste vlakke spoorweg door de Alpen,” aldus Simoni. Op 4 december 2007 begon de tunnelboormachine zich in Erstfeld een weg te boren naar het zuiden. 18 maanden later en een half jaar vroeger dan gepland, bereikte de tunnelboormachine haar doel in Amsteg. De bouw van de tunnelbuis gebeurde met een bijzonder grote nauwkeurigheid. De afwijking bleek bij de doorbraak minder te zijn dan 1 centimeter.
ATG AG is tevreden over de prestaties bij de bouw van de Gotthard-basistunnel. Tussen Erstfeld en Amsteg kon de voorlaatste van in totaal vier doorbraken worden gevierd. Daarmee is 133 km ofwel 87 procent van het 153,5 km lange Gotthard-tunnelsysteem uitgegraven. De belangrijke doorbraak tussen Sedrun en Faido gaat volgens het bouwschema begin 2011 plaatsvinden.