Ga naar hoofdinhoud

‘Havenwerknemers corrupt en daarna chantabel’

In de haven van Rotterdam arriveert cocaïne tegenwoordig in ‘rip-off partijen’, enkele tientallen kilo’s verstopt in een container. Om die te bemachtigen worden havenwerknemers ingeschakeld, die daarna chantabel zijn. Het gaat om enkele tientallen werknemers. Dat meldt het Nederlands Dagblad.

containers Rotterdamse HavenDit jaar werd in de eerste drie kwartalen van 2013 91 vangsten cocaïne gedaan, tegen 68 in heel 2012. Drugshandelaren willen de kleine partijen cocaïne weer bemachtigen op de containerterminal in de Rotterdamse haven. Op het haventerrein komen is als buitenstaander moeilijk, de juiste container vinden en daar dan wat uit vissen al helemaal. Medewerking van havenwerknemers is dan noodzakelijk. Afgelopen maandag werd de arrestatie bekend van elf mannen die ruim 700 kilo cocaïne naar Rotterdam smokkelden. Vijf van hen werkten er in de haven: een vrachtwagenchauffeur die containers vervoerde, drie uitzendkrachten in de overslag en een reparatiemonteur die op diverse terreinen kwam. Zij zouden mensen hebben vervoerd die drugs uit containers wilden halen, of toegangspassen hebben uitgeleend.

Wie zijn pas uitleent kan 2.500 euro per keer verdienen. Wie zelf de drugs uit een container haalt, kan met handlangers samen tot wel 60.000 euro per partij krijgen. “Dat lijkt veel geld, maar één kilo heeft een groothandelswaarde van 35.000 euro”, aldus officier van justitie Schuijer. “Als je één keer je pas hebt uitgeleend, zit je vast in de klauwen van een criminele organisatie. Je bent chantabel en je kunt niet meer terug.”

Bron: Nederlands Dagblad

Eén reactie op “‘Havenwerknemers corrupt en daarna chantabel’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer