De realisatie van een hyperloop-netwerk voor goederen tussen de provincies Noord- en Zuid-Holland in Nederland zorgt voor een vermindering van de CO2-uitstoot met één miljoen ton en kan leiden tot een aanzienlijke verbetering van de luchtkwaliteit. Dit is een van de belangrijkste conclusies van het onderzoek dat Hardt Hyperloop in samenwerking met Antea, Balance, Royal HaskoningDHV en SCenergy heeft uitgevoerd binnen The Hyperloop Development Program. Het vervoeren van goederen per hyperloop heeft ook een positieve economische impact op de logistieke sector en zorgt voor een betere benutting en vrijkomende capaciteit van de huidige infrastructuur.
Hardt Hyperloop, dat werkt aan de ontwikkeling van de hyperloop, ziet grote kansen voor de logistieke sector om gebruik te maken van deze duurzame en snelle manier van transport. Eerst op regionaal niveau en later op nationaal en Europees niveau. Dominik Härtl van Hardt Hyperloop, die het onderzoek Cargo-hyperloop Holland leidde, legt uit: “We hebben dit onderzoek anders benaderd dan eerder uitgevoerde hyperloopstudies door de toekomstige gebruikers van het systeem en andere belangrijke belanghebbenden er rechtstreeks bij te betrekken. Voor dit project hebben we een samenwerkingsverband opgezet van 35 stakeholders uit de private en publieke sector, waaronder enkele van de grootste Nederlandse exporteurs uit de tuinbouw- en versvoedingsindustrie. Zij hebben niet alleen cruciale input geleverd voor de productvereisten, maar ook bijgedragen aan de keuze van de locaties van de hubs en het tracé. Het project volgt grotendeels de snelweg A4, die steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam met elkaar verbindt. De A4 is van cruciaal belang voor de economische prestaties van deze regio. De snelweg behoort echter ook tot de meest overbelaste van Nederland. De momenteel voorgestelde oplossingen zullen dit probleem slechts gedeeltelijk oplossen. Hyperloop zou capaciteit kunnen toevoegen en daarmee de congestie op de bestaande infrastructuur kunnen verlichten, terwijl het ook de connectiviteit en productiviteit zou verhogen.”

Een zeer belangrijke uitkomst van het onderzoek is dat de realisatie van Cargo-hyperloop Holland bijdraagt aan een substantiële vermindering van de CO2-uitstoot. Dominik Härtl licht toe: “In de berekeningen hebben we rekening gehouden met de aanleg van de infrastructuur en de bijbehorende hubs. Zelfs dan kunnen we een groot netto positief effect bereiken van 0,6 miljoen ton CO2 na 30 jaar exploitatie. De hyperloop is daarmee hét antwoord op de groeiende vraag naar duurzame oplossingen voor (hogesnelheids)goederenvervoer, terwijl er in de nabije toekomst ook een systeem voor personenvervoer kan worden gerealiseerd.”
Uit het onderzoek blijkt ook dat het aanleggen van een hyperloopnetwerk voor vracht bijdraagt aan het verminderen van veel van de negatieve neveneffecten die met de logistieke sector worden geassocieerd. “Denk aan minder ongelukken, minder lawaai en minder files op een moment dat niet al het vrachtvervoer meer via de snelweg hoeft te verlopen”, legt Härtl uit. Alleen al door de realisatie van de corridor zou het in 2030 al kunnen betekenen dat er dagelijks bijna 1.100 vrachtwagens minder gebruik hoeven te maken van de A4. Bij verdere uitbreiding van het hyperloopnetwerk in Europa zou de hyperloop in 2050 dagelijks meer dan 2.500 vrachtwagens kunnen vervangen en een duurzaam alternatief kunnen bieden voor vluchten binnen Europa.
De aanleg van een hyperloopnetwerk vergt een forse investering. Härtl: “De kosten voor het project worden geraamd op ongeveer 1,5 miljard euro. Dat is veel minder dan de weginvesteringen die in het recente verleden in de regio zijn gedaan en gepland. Daar staat tegenover dat de economische winst aanzienlijk is. Zo geeft het de industrie een impuls en biedt het werkgelegenheid aan ten minste 13.000 mensen. Samen met de CO2-besparing en verbeteringen in transporttijd en betrouwbaarheid die kunnen worden gerealiseerd, maakt het de hyperloop tot een zeer goede investering.”
Om het volledige potentieel aan economische voordelen te benutten, wordt de implementatie van de gehele Cargo-hyperloop Holland corridor aanbevolen. Door optimalisatie van logistieke processen en de introductie van hyperloop-vervoerdiensten kan het project een voordeel opleveren van ongeveer 3,2 miljard euro. Uit een vergelijking van de baten en kosten blijkt dat het project een netto contante waarde oplevert van bijna 2 miljard euro en een Baten/Kostenverhouding heeft van 2,62. Dit kan als zeer hoog worden beschouwd voor vervoersinfrastructuurprojecten. Die baten zouden nog hoger kunnen uitvallen wanneer binnen dezelfde infrastructuur passagiers worden vervoerd.
In de studie zijn ook verschillende delen van de corridor afzonderlijk onderzocht om de levensvatbaarheid ervan als proefproject te beoordelen. Met name de verbinding tussen de Greenports is veelbelovend en laat zelfs als op zichzelf staande route sterke economische prestaties zien. Härtl: “Een Greenport-route zou als technologiedemonstratie kunnen dienen en laten zien hoe een hyperloop bij commerciële exploitatie zou functioneren. Op zijn beurt zou deze route kunnen helpen om draagvlak te creëren bij het publiek en ook mensen kunnen aanmoedigen om met de hyperloop te reizen door de veilige werking ervan te demonstreren.”
Uit het onderzoek blijkt dat de hyperloop een investering is die duurzaam en economisch verantwoord is. Dominik Härtl concludeert: “De resultaten van dit onderzoek zijn veelbelovend en onze aanbeveling is om te beginnen met een haalbaarheidsstudie, waarmee alle aspecten die relevant zijn voor dit project gedetailleerder kunnen worden beoordeeld voordat wordt overgegaan tot implementatie. Het Nederlandse MIRT-programma zou kunnen dienen als de juiste omgeving waarlangs dit project naar de volgende fase kan worden gebracht. Onze ambitie is om tegen het einde van dit decennium de eerste route operationeel te hebben en dit project zou wel eens een van de eerste hyperlooproutes wereldwijd kunnen zijn.”
1100 Vrachtwagens per dag klinkt misschien als veel, maar ongeveer één rijstrook van de A4 kan dit in een uur vervoeren als ik dit artikel op wikipedia mag geloven https://nl.wikipedia.org/wiki/Verkeerscapaciteit . Daarnaast zie ik niet welke toegevoegde waarde dit project t.o.v. een normale spoorlijn of hogesnelheidsspoorlijn zou hebben.
Dit is klinkklare onzin
Als je enige idee hebt hoe een vacuüm werkt dan is dit op zowel economisch als veiligheids gebied dom en onzinnig.
En het feit dat studenten van de TU Delft dit pet project legitimiteit geven met hun expertise is nog wel het walgelijkste
wat dit eigenlijkb is is een grote ponzifraude sales pitch om investeerders op te licht…
Dit idee bestaat al 100+ jaar
En Elon Musk heeft het idee bijna 10 jaar terug nieuw leven ingeblazen met voor als nog nergens op aarde ook maar 1 werkend model op wat voor schaal dan ook…..
Het is toch knap dat die Tesla meneer toch iedere keer weer hele volksstammen gek krijgt met zijn waanideeën. Zo was het boring project in Las Vegas niet helemaal wat het beloofde en is ook dit pure luchtfietserij. https://youtu.be/CQJgFh_e01g
Overheid denkt dat over Nederland een koepel is geplaatst, maar vergeet dat uitstoot zich verplaatst en zich afhankelijk van de windsnelheid in minder dan een uur zich niet meer in Nederland bevind, en daar moeten wij dan voor betalen ? Een NL professor geeft aan dat het weghalen van Co2 niets veranderd aan het klimaat, is geen thermostaat die je even lager kan draaien. We zitten buiten onder de 350ppm Co2 en is de laatste 50 jaar niet veranderd. De aarde reguleert zichzelf al miljarden jaren. We verbranden als mens zuurstof maar verminderd ze dat we naar adem moeten happen ? nope…