Ga naar hoofdinhoud

Meer treinen over Betuweroute

Het aantal treinen dat over de Betuweroute rijdt is in het eerste kwartaal van 2010 flink toegenomen. Ten opzichte van het eerste kwartaal in 2009 is het bijna verdubbeld van ruim 2000 tot bijna 4000 treinen. Dat heeft minister Camiel Eurlings maandag bekendgemaakt op de corridorconferentie in Rotterdam.

Betuwelijn met treinHet marktaandeel van de Betuweroute, van Rotterdam naar Duitsland en terug, steeg van bijna 40 procent in het eerste kwartaal van 2009 tot bijna 60 procent in het eerste kwartaal van 2010. De verwachting is dat deze stijging wordt doorgezet tot zo’n 65 procent aan het eind van 2010. Dan rijden er ongeveer 350 goederentreinen per week over de Betuwelijn.

De groei is mede ingezet door een stimuleringsregeling van de commerciële exploitant van de Betuwelijn, Keyrail en KNV Spoorvervoer. Deze maatregel maakt het voor vervoerders extra aantrekkelijk om van de Betuweroute gebruik te maken. ,,Niet alleen nieuw vervoer wordt beloond, ook vervoer dat in het verleden werd afgewikkeld via het gemengde net en nu gebruik maakt van de Betuweroute komt in aanmerking voor de regeling”, aldus Keyrail.

Verder zou het vervoer sowieso weer aantrekken. In 2008 was er nog sprake van een flinke dip. Maar vooral het container- en kolensegment hebben zich goed hersteld. Andere positieve ontwikkelingen zijn elektrificatie van de route zodat treinen in één beweging kunnen doorrijden tot in Duitsland en een nieuwe serie locomotieven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer