Ga naar hoofdinhoud

Multimodaliteit oplossing voor efficiënt en duurzaam goederenvervoer

“Alleen door alle modaliteiten volledig in te schakelen kunnen vervoerders aan de eisen van kostenefficiënt en duurzaam vervoer voldoen”. Met deze boodschap opende Paul van Lede, voorzitter KNV Spoorgoederenvervoer vandaag het gezamenlijk Jaarcongres van KNV Spoorgoederenvervoer en KNV Goederenvervoer.

Container Company AmsterdamLange tijd werd de vervoersmarkt gedomineerd door het denken in termen van concurrentie tussen weg, spoor en binnenvaart. Gastspreker voorzitter MKB Nederland Loek Hermans: “Voor efficiënt en duurzaam vervoer hebben we de capaciteit en voordelen van alle vervoerswijzen nodig. Dit vereist dat in de logistieke ketens vervoersmodaliteiten met elkaar samenwerken. Nederland heeft hier een belangrijke regiefunctie in”.
Vooral op lange afstanden is het van belang dat de juiste combinatie van vervoersmodaliteiten wordt gekozen. Het Europese weg-, spoor- en binnenvaartnetwerk dat van en naar Nederland leidt, kent echter nog vele knelpunten. Deze beperken de duurzame bereikbaarheid van Nederland. KNV dringt er bij de Nederlandse autoriteiten op aan om de Europese financieringmogelijkheden effectief te benutten voor het oplossen van de knelpunten, die niet op Nederlands grondgebied liggen.
Victor Schoenmakers, directeur internationale zaken van het Havenbedrijf Rotterdam signaleert een omslag in denken: “Rotterdam treft diverse maatregelen om vervoer naar het achterland in Europa steeds meer intermodaal plaats te laten vinden. Met de Betuwelijn hebben we een grote stap gezet. Nu verlegt de aandacht zich naar de knelpunten buiten onze landsgrenzen. KNV heeft in de afgelopen jaren gevraagd om meer aandacht voor trans-Europese corridors en is blij met de omslag in denken.
Het jaarcongres van de verenigingen KNV Spoorgoederen en KNV Goederenvervoer vond plaats in de Nieuwe Kerk te Den Haag en had als thema de geschiedenis en toekomst van vervoer. Als gastsprekers waren uitgenodigd Loek Hermans, voorzitter MKB Nederland en professor Johan Schot, TU Eindhoven. Naast sprekers, vond een paneldiscussie plaats waarin algemeen KNV voorzitter Pieter Hofstra, directeur internationale zaken Havenbedrijf Rotterdam Victor Schoemakers en infra deskundige Huib van Essen van CE-Delft zitting hadden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer