NEA onderzoekt omvang schade stremming St. Goarshausen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

NEA onderzoekt omvang schade stremming St. Goarshausen

Het onderzoek- en adviesbureau NEA voert een studie uit naar de schade die is ontstaan door de langdurige stremming van de binnenvaart op de Rijn bij St. Goarshausen, eerder dit jaar. De studie richt zich op de omvang van de schade en de verdeling van de schade over betrokken partijen die zijn getroffen. Een beter begrip en inzicht is een onmisbare basis bij het afwegen van maatregelen die dergelijke stremmingen en hun gevolgen in de toekomst moeten helpen te beheersen.
waldhof gestrandOp 13 januari 2011, kapseisde de Duitse tanker ‘Waldhof’ met 2.400 ton zwavelzuur op de Rijn. Het ongeluk gebeurde vlakbij de Lorelei op de oostelijke oever van de Rijn nabij St. Goarshausen. Vanwege sterke stromingen en een rotsachtige bodem is deze rivierbocht berucht vanwege de vele  scheepsongevallen. Pas op 14 februari 2011 was de Rijn ter plekke weer geheel beschikbaar voor scheepvaart. De Rijn was toen 33 dagen gestremd geweest, de ernstigste stremming van de Rijn in de naoorlogse geschiedenis.

De ontstane schade voor de binnenvaartsector is aanzienlijk. Echter, de schade is niet beperkt tot de binnenvaartondernemers alleen. Andere partijen, waaronder verladers en ontvangende partijen, leden ook schade. Door de stremming vielen transporten uit, moesten vervoersalternatieven worden geregeld of alternatieve -duurdere- leveranciers van goederen gezocht worden. Dit zorgde voor een verlies van omzet of hogere kosten voor de getroffen productie-industrie, terwijl de voorraden aan de andere kant van de vervoersketen juist opliepen, hetgeen ook resulteerde in hogere kosten.

In het onlangs verschenen Witboek van de Europese Commissie wordt het belang onderstreept van het waarborgen van het vervoer van goederen in crisissituaties. De Commissie stelt daarbij dat mobiliteitsnoodplannen nodig zijn om het vervoerssysteem weerbaarder te maken door de ontwikkeling van scenario’s en noodplanning. De studie door NEA kan hiervoor bouwstenen aanleveren. De studie zal door NEA worden uitgevoerd in de maanden mei en juni.

Lees ook: VIDEO – Berging Waldhof

               Steeds meer overlast stremming Rijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer