Samskip heropent lijn Amsterdam-Hull • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Samskip heropent lijn Amsterdam-Hull

Samskip herintroduceert het shortseaverkeer tussen het vasteland en Groot-Brittannië en gaat weer varen tussen Amsterdam en Hull. De containervaart is volgens Samskip een sterke optie in de aanloop naar de afgeronde handelsbesprekingen rond Brexit.

Vanaf 5 september zal de driemaal per week uitgevoerde dienst vertrekken vanaf de TMA Terminal Amsterdam en aansluiten op de terminal van Associated British Ports in Queen Elizabeth Dock, Hull, waardoor de reguliere en aparte route van Samskip naar Rotterdam en het Verenigd Koninkrijk opnieuw wordt uitgebreid.

De verbinding tussen Amsterdam en Hull werd in maart opgeschort, omdat de lockdown gevolgen had voor de volumes in de Britse container- en ferryvaart, hoewel de Samskip-containerdiensten nieuw marktaandeel wonnen van importeurs die prioriteit gaven aan de betrouwbaarheid van de dienstverlening voor het aanvullen van lege schappen van de supermarkten.

“Terwijl de totale markt daalde, overtuigde de betrouwbaarheid van multimodaal transport naar het Verenigd Koninkrijk nieuwe verladers om tijdens de lockdown om te schakelen van trailers naar containers, vooral vanuit Italië”, zegt David Besseling, Samskip Head of UK Trade. “Sommige handelsactiviteiten zijn nog steeds beperkt, maar de structurele volumes van de papier-, bouw- en chemiesector keren terug naar het niveau van voor de COVID: de tijd is rijp om Amsterdam-Hull opnieuw te vestigen als een afzonderlijk en robuust intermodaal product voor het post-Brexit-tijdperk.”

In eerste instantie zal het 300 teu capaciteitscontainerschip Vanquish op maandag, woensdag en zaterdag vertrekken voor de aankomst van de volgende dag in het Verenigd Koninkrijk, met diensten die grotendeels gericht zijn op 45ft containerladingen. Met de verwachting dat de vraag naar multimodaal vervoer na de afronding van de handelsonderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie sterk zal toenemen, zegt Besseling dat Samskip zijn opties openhoudt voor het toevoegen van capaciteit vanaf het begin van 2021.

De herlancering van de short sea volgt ook op het debuut van de dedicated railshuttlediensten die vorige week in samenwerking met Nunner Logistics Duisburg en Amsterdam met elkaar verbonden zijn. Nunner rijdt wekelijks treinen van de Chinese steden Xi’an en Changsha naar Duisburg en streeft ernaar om een deel van het vrachtvervoer over zee en door de lucht voor zijn rekening te nemen. Besseling zegt dat de Chinese export per spoor naar Noord-Europa snel toeneemt en voegt daaraan toe dat de Duisburg-Amsterdamse spoorlijn de zeehavenverbinding voor het Verenigd Koninkrijk creëert om deel te nemen aan een routeringsalternatief met een sterk groeipotentieel.

“Er is ook een sterke en groeiende vraag naar crossdocking diensten in Amsterdam, waar trailerladingen in toenemende mate worden omgebouwd tot containerladingen voor het Verenigd Koninkrijk”, zegt Besseling. “Meer afvaarten naar Hull creëren nieuwe supply chain mogelijkheden voor Britse importeur.”

Hij voegt eraan toe dat de herstart van de service samenvalt met andere aspecten die multimodaal ten opzichte van het wegvervoer profiteren. Met een tekort aan chauffeurs in Europa stimuleren de lage dieselprijzen de vervoerders om zich te concentreren op het vasteland en de mogelijkheden te benutten om vrachtwagens naar het Verenigd Koninkrijk te laten rijden. De recente stijgingen van de opleggertarieven zijn een hard bewijs dat de markt voor shortsea’s kantelt ten gunste van de container, zegt Besseling.

“Onze ervaring is dat het vermogen van het containervervoer om snel en betrouwbaar op te schalen overtuigend is gebleken in het licht van de onzekerheden die de vorige deadlines met zich meebrachten, maar toen keerde een deel van die vracht terug naar de veerboten, omdat die deadlines gewoon onderhandelingsposten werden. Deze keer, geconfronteerd met nieuwe bureaucratie, chauffeurstekorten, trailerparken op autosnelwegen en COVID-gerelateerde ferry-schema onzekerheden, verwachten we een flinke brok klanten te blijven met multimodale.”

Eén reactie op “Samskip heropent lijn Amsterdam-Hull

  • Ron Visser

    Sinds wanneer zijn de Brexit onderhandelingen “Afgerond” ?? voor zover ik weet is er nog helemaal geen zicht op een akkoord, de Britten zetten zich af tegen hun eigen voorstellen, geven de EU hier de schuld van en stevenen af op een harde Brexit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer