Ga naar hoofdinhoud

TNT onder druk door pakketdienst

TNT heeft bij zijn internationale pakketdivisie last van de wereldwijde financiële crisis. Het bedrijf moet de verwachting voor de resultaten bij deze tak naar beneden bijstellen. Het bedrijf kondigde donderdag een ingrijpend kostenbesparingsprogramma aan.

TNT vliegtuigDe vraag naar pakketvervoer per vliegtuig is sinds de internationale crisis flink afgenomen. De hoeveelheid post en pakketten die TNT verstuurt is teruggevallen tot ver onder het niveau in 2007, aldus het bedrijf. TNT verwacht bovendien op de korte termijn geen verbetering van de economische omstandigheden.

TNT zal bij de Express-divisie de grootste kostenbesparingen moeten doorvoeren. In 2010 moet bij deze tak 170 tot 210 miljoen euro minder zijn uitgeven. In totaal wil de onderneming tot 330 miljoen euro op de kosten besparen. TNT wil dat bereiken door onder meer vliegroutes aan te passen en met partners te onderhandelen over diensten en tarieven.

Het kostenbesparingsprogramma zal ook gevolgen hebben voor de werknemers bij de Express-divisie. Hoeveel banen op de tocht staan, wilde de topman van TNT, Peter Bakker, in een toelichting niet zeggen. Eerder gaf het bedrijf al aan dat er bij de postbezorging in Nederland 6500 banen geschrapt gaan worden.

Volgens ’s werelds tweede postbedrijf zijn de marktomstandigheden in het huidige kwartaal aanmerkelijk verder verslechterd. De onderneming denkt dat de resultaten voor de Express-divisie “iets lager uitkomen” dan de afgegeven 5 procent omzetgroei met een winstmarge van 9 procent.
De posttak, die weinig last had van de economische tegenwind, opereert volgens TNT naar verwachting. Het bedrijf gaf, gezien de wisselvallige marktomstandigheden, geen verwachting voor 2009. “TNT is natuurlijk niet tevreden over de prestatie in 2008”, aldus Bakker, maar hij is ervan overtuigd dat de kostenbesparing “een sterker TNT oplevert”. Het dividend komt niet in gevaar door de maatregelen.
Beleggers reageerden teleurgesteld, vooral op het niet afgeven van een verwachting voor komend jaar. Het aandeel verloor donderdag 3,2 procent.

Bij het bedrijf werken wereldwijd 161.500 mensen, waarvan een derde in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer