Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Minder lege containers met nieuwe app

InlandLinks, het online intermodale platform van de haven van Rotterdam, heeft een applicatie ontwikkeld waardoor het vervoer van lege containers aanzienlijk wordt gereduceerd. Dit betekent volgens InlandLinks een doorbraak in efficiency en duurzaamheid voor de gehele logistieke keten. Deze nieuwe ‘empty depot tool’ werd dinsdag op feestelijk wijze gelanceerd in aanwezigheid van Hans Smits, President Directeur van het Havenbedrijf Rotterdam, en  alle betrokken rederijen op de Kop van Zuid in Rotterdam.

FNV: 'Containertransport moet veiliger' De online applicatie – ‘empty depot tool’ genoemd – toont per aangesloten rederij de inlandterminals waar verladers en logistieke dienstverleners lege containers kunnen oppikken en afzetten, om deze containers vervolgens te hergebruiken voor een nieuwe lading. Het is hierdoor niet langer nodig alle lege containers standaard terug naar Rotterdam te vervoeren. Een logische keuze, temeer omdat de containers regelmatig weer leeg terugkeren naar een verlader in het achterland voor de volgende vracht. Dit bespaart een grote hoeveelheid onnodige kilometers, wat leidt tot minder kosten en een lagere CO2-uitstoot. Er is veel vertrouwen in de nieuwe applicatie, wat blijkt uit het grote aantal rederijen dat zich reeds heeft aangemeld bij het platform. Via InlandLinks geven zij verladers en expediteurs meer inzicht in hun intermodale diensten van en naar het achterland van Rotterdam. Hans Smits: “Door volop te investeren in de optimalisatie van de logistieke ketens versterken we onze positie als grootste haven van Europa. Het vergroten van de efficiency voor onze klanten en de hele keten is daarom een belangrijk onderdeel van onze missie. Bovendien zijn goede en betrouwbare verbindingen met ons achterland netwerk een speerpunt waarmee Rotterdam zich wereldwijd onderscheidt van andere havens. De nieuwe applicatie die InlandLinks ontwikkelde, verenigt deze twee punten op een innovatieve manier.”

Het in 2011 opgerichte InlandLinks platform bracht als eerste partij alle achterland terminals in Nederland, België, Duitsland en andere Europese landen in kaart op basis van diverse criteria. Eerder dit jaar werd de service verder uitgebreid met een online intermodale route planner, waarmee bezoekers de meest duurzame en efficiënte route per binnenvaart of spoor van en naar Rotterdam kunnen uitstippelen. Donald Baan, Project Manager bij InlandLinks: “De nieuwe applicatie is de derde grote stap in de verdere optimalisatie van de hele logistieke keten. Van het begin af aan hebben we geluisterd naar de behoefte van alle marktpartijen – variërend van verladers tot inland terminals, rederijen en logistiek dienstverleners. In samenspraak met deze partijen hebben we de empty depot tool ontwikkeld en door de goede samenwerking zijn we in staat geweest om te groeien tot een internationaal platform van dit formaat.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer