Ga naar hoofdinhoud

Waberer’s wil voortaan met de trein

Transportconcern Waberer’s neemt een meerderheidsbelang in railvervoerder Petrolsped.

De Petrolsped groep is een van de grootste logistieke dienstverleners in Hongarije. De groep levert logistieke diensten per spoor, voornamelijk in Hongarije en Roemenië, rechtstreeks of via haar dochterondernemingen (Pultrans en PSP Cargo Romania). De voorbije 15-20 jaar heeft de Petrolsped-groep een gevarieerde portefeuille van diensten opgebouwd, zowel rechtstreeks als via haar dochterondernemingen, wat een grote flexibiliteit biedt om zowel aan de behoeften aan bulkvervoer als aan gespecialiseerde spoortransporten te voldoen. De meeste van deze diensten zijn beschikbaar in Hongarije en op regionaal of Europees niveau. Net als de wegvervoersactiviteiten van Waberer’s, combineert de Petrolsped groep flexibele vrachtvervoersdiensten door de samenwerking met onderaannemers en spoorvervoersdiensten met haar eigen locomotief- en wagonportfolio. De belangrijkste goederengroepen die door de Petrolsped groep worden geleverd zijn landbouwproducten, grondstoffen voor de bouwindustrie of energiecentrales, olieproducten, voertuigen, enz. Bovendien bevindt Petrolsped zich momenteel in de laatste fase van de bouw van een moderne intermodale terminal in het zuidelijke deel van Hongarije, die een optimale basis zou kunnen vormen voor de ondersteuning van intermodaal transport tussen de Balkan en West-Europa. De Petrolsped groep behaalde in 2022 een geconsolideerde omzet van 53 miljoen euro en een winst van 3,8 miljoen euro.

De afronding van de transactie is afhankelijk van de gebruikelijke antitrustgoedkeuring en de voorwaarden die zijn opgenomen in de koopovereenkomst en wordt begin 2024 verwacht.

Zsolt Barna, voorzitter en CEO van Waberer’s zei dat Waberer’s met de overname van Petrolsped een belangrijke stap zet in de opbouw van een multimodaal dienstenportfolio, zijn dienstenportfolio verder zal uitbreiden, zijn logistieke capaciteiten per spoor zal ontwikkelen en het gespecialiseerde logistieke segment zal betreden dat momenteel voornamelijk gebruik maakt van spoordiensten (bv. landbouwproducten, bouwproducten). De verhuizing brengt Waberer’s ook dichter bij de strategische doelstellingen van de EU om het aandeel van langeafstandstransport per spoor te vergroten. Zsolt Barna wees erop dat door de integratie van de ervaring, klantenportefeuille en activa van Petrolsped, Waberer’s over alle nodige capaciteiten zal beschikken om een concurrerende en belangrijke speler te worden op de binnenlandse en regionale logistieke markt voor spoorvervoer. De CEO van Waberer’s zei dat ze een aanzienlijk groeipotentieel zien in dit marktsegment, zowel vanwege nieuwe industriële en automotive investeringen in Hongarije als omdat hun bestaande klanten zich steeds meer richten op koolstofarme logistieke diensten.

Zsolt Kelényi en Béla Nagy, de oprichters van de Petrolsped Group, zeiden dat de overname van 51 procent van het bedrijf door Waberer’s Petrolsped in staat zal stellen om een nieuwe groeifase in te gaan. Ze voegden eraan toe dat de vaardigheden die ze de afgelopen decennia hebben opgedaan in het spoorvervoer, hun uitgebreide portfolio van spoordiensten en de expertise van hun personeel, in combinatie met het Europese logistieke netwerk en de waardevolle klantenrelaties van de Waberer’s Group, van het bedrijf een universele logistieke dienstverlener maken die concurrerend kan voldoen aan de breedste multimodale logistieke behoeften van zijn partners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer