Ga naar hoofdinhoud

Nederlandse bloementransporteurs vast aan Russische grens

De Nederlandse bloemensector is bang dat Russische importeurs hun bestellingen gaan minderen, omdat Rusland Nederlandse bloemen voorlopig alleen nog toestaat als ze in een laboratorium zijn gecontroleerd. Vier trucks van Rugo Logistics in Denekamp staan vast aan de Russische grens.

bloemenvervoerVolgens de organisatie van Nederlandse bloemenhandelaren VGB liggen de kosten van eventuele vertragingen in eerste instantie bij de Russische importeurs. Maar als ze straks geen bloemen meer zouden bestellen, dan ondervindt de branche in Nederland wel schade. Volgens de Russische autoriteiten zouden de Nederlandse bloemen ongedierte bevatten. Critici beweren dat de maatregelen van de Russen ook zijn ingegeven door politieke motieven.

Rusland is een belangrijke afzetmarkt voor Nederlandse bloemen. In de eerste helft van dit jaar werd voor meer dan 100 miljoen euro aan bloemen naar het land geëxporteerd.

Directeur Laurens Golbach van Rugo vertelde aan de NOS maandag dat zijn chauffeurs aan de grens tussen Wit-Rusland en Rusland hun papieren moesten inleveren van de douane. “Een van de chauffeurs  zei  dat er veel meer controle was van de documenten en de lading. Niet alleen door de douane, maar ook door allerlei andere overheidsinstanties”, aldus Golbach.

Volgens Golbach hebben ‘beestjes in de bloemen’ niets te maken met de verscherpte controle, maar is het politieke reactie is op het Nederlandse MH17-onderzoek. “Deze week zijn het de bloemen, volgende week vindt men de machines uit Nederland niet meer goed. Zo zal er voorlopig nog wel een strijd blijven tussen Nederland en Rusland wat betreft de import van goederen”, aldus de transportondernemer. Volgens Golbach kost een vertraging aan de grens al snel  duizenden euro’s per dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer