NIWO legt verstrekking CEMT-vergunningen even stil • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

NIWO legt verstrekking CEMT-vergunningen even stil

Nu de precieze uitkomst van de Brexit onzeker is legt is het niet zeker of transportbedrijven vanaf 29 maart a.s. een CEMT-vergunning nodig hebben om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen. Daarom legt leverancier NIWO deze week de uitgifte van vergunningen stil.

De CEMT-vergunning is alleen nodig bij een no-deal Brexit, en die lijkt na de stemming van vorige week ver weg. Ook bij een uitstel van de Brexit kan er gewoon gereden worden met de nu gebruikte communautaire vergunning. Ook met een bilateraal verdrag – de noodverordening ‘basisconnectiviteit’ – kan er met de normale vergunning worden gereden.  

Indien dit alles echter niet gebeurt zal er op 29 maart 2019 tóch sprake zijn van een harde Brexit. De kans daarop is klein, maar niet uitgesloten. Naar verwachting is dat er pas eind deze week eindelijk sprake zal zijn van de gewenste duidelijkheid.

De NIWO is daarom van oordeel dat het verstandig is deze week niet over te gaan tot het verlenen van de CEMT-vergunning(en). Als gezegd is de kans dat deze vergunningen nodig zijn niet groot terwijl verstrekking ervan geld kost: de aanvragers hebben al 350 euro betaald en voor elke vergunning moet nog eens 140 euro worden betaald.

Mocht er toch geen akkoord of uitstel komen, dan heeft NIWO alles klaar staan om vanaf volgende week alle CEMT-vergunningen (alsnog) te verstrekken.

NIWO stelt dat het elk geval tot 1 september (dus over een periode van 5 maanden aansluitend op de Brexitdatum) alle ontvangen aanvragen voor Euro 6 auto’s zal kunnen honoreren, voor een deel in de vorm van jaarvergunningen (die ook geldig blijven na 1 september) en voor een deel in de vorm van vijf opeenvolgende maandvergunningen. Vijf opeenvolgende maandvergunningen betekent dus dat een vervoerder van 1 april tot in elk geval 1 september onder dekking van de CEMT kan vervoeren.

 Dus voor de periode tot 1 september kunnen alle circa 2000 aanvragen voor Euro 6 worden gehonoreerd. De afgifte van een jaar- dan wel maandvergunning(en) zal gelijkelijk worden verdeeld onder de aanvragers.

Voor de eerste maanden (april tot en met juni) is er helaas wel een tekort aan Euro 5 vergunningen voor in totaal 150 voertuigen. Dat is 6 procent van het totale aantal aanvragen dat bij de NIWO is ingediend. Om die reden blijft de NIWO ook deze week nog contact zoeken met de ondernemingen om te beoordelen of de ingediende aanvraag mogelijk gewijzigd kan worden.

De NIWO heeft het – door de minister goedgekeurde – Besluit vergoedingen CEMT-vergunningen voor het Verenigd Koninkrijk vorige week aan de Staatscourant aangeboden. In dit Besluit zijn de kosten van een maandvergunning vastgelegd en is de juridische basis gelegd voor restitutie. Dit besluit biedt de basis voor de gedeeltelijke restitutie van de aanvraagkosten, namelijk van 275 euro, indien deze maand blijkt dat geen verstrekking van de CEMT-vergunningen nodig is.

Bron: NIWO

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer