Ga naar hoofdinhoud

NL’se transportsector goed ziek van Corona

De Nederlandse transportsector is hard geraakt door de uitbraak van het Corona-virus. Gemiddeld is er ruim 32 procent aan omzetverlies, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In sommige segmenten is de teruggang nog veel groter. 22 procent van de transportbedrijven denkt gedwongen afscheid van medewerkers te moeten nemen. Dat blijkt uit de eerste Corona-monitor van Transport en Logistiek Nederland.

Die is gebaseerd op onderzoek onder meer dan 1100 transport- en logistieke bedrijven in Nederland.

Gemiddeld gaat het om een omzetverlies van ruim 32 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In sommige deelsectoren is de teruggang echter veel groter, tot meer dan 90 procent bij de transporteurs van sierteelt en van auto’s. Bij het containervervoer is de teruggang zo’n 75 procent, terwijl bijvoorbeeld de bouwtransporteurs, de koeriersdiensten en de verhuisdiensten rond 60 procent van hun omzet zagen teruglopen. Bijna een kwart van de bedrijven geeft aan gedwongen te zijn afscheid te nemen van medewerkers als gevolg van de crisis.

In bovenstaande infographic is te zien dat 71 procent van alle bedrijven met omzetverlies kampt. Bij bedrijven in transport en expeditie ervaart 38 procent minder werk van bestaande klanten, in transport en warehousing is dat iets lager, 29 procent. 21 procent van de ondervraagde bedrijven geeft aan gebruik te (willen) maken van de noodhulpmaatregelen. Toch geven de bedrijven gemiddeld met een 7,5 aan op een schaal van 1 op 10 dat ze verwachten dat hun bedrijf de crisis overleeft.

ING rapporteerde deze week ook dat in april en mei een vijfde van de economie stil ligt en dat de zwaarst getroffen sectoren samen 20 procent van de economie vormen. De transportsector zou volgens onderstaande grafiek fors inleveren op volume.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer