‘NL’se transportsector is kwetsbaar voor criminaliteit’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘NL’se transportsector is kwetsbaar voor criminaliteit’

De Nederlandse transport- en logistieke sector is onveranderd kwetsbaar voor criminaliteit en misbruik. Dat is de conclusie van het onafhankelijk onderzoek ‘Doorbraak Verzocht’ van adviesbureau Van de Ven in samenwerking met criminologen en bestuurs- en veiligheidsdeskundigen in opdracht van TLN (Transport en Logistiek Nederland). Het onderzoek werd mogelijk gemaakt door het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Opdrachtgever TLN is overigens maar deels tevreden over de uitkomsten van het onderzoek.

 Het beroepsgoederenvervoer, van internationaal vrachtverkeer tot pakketbezorging is gevoelig voor crimineel misbruik doordat de knellende arbeidsomstandigheden/voorwaarden en concurrentiedruk groot zijn en de prioriteit om criminaliteit aan te pakken wisselend en vooral symptoom-bestrijdend is, zo concluderen de onderzoekers. De toenemende druk op tarieven, afnemende beloning van chauffeurs en koeriers, gecombineerd met de lage pakkans zorgt ervoor dat (een deel) van de sector gevoelig is voor bijvoorbeeld drugssmokkel. Dit, gecombineerd met goed georganiseerde (steenrijke) criminele samenwerkingsverbanden die met gemak gebruik maken van de uitstekende infrastructuur van Nederland als ‘gateway to Europe’. Ook de toegenomen rol van online criminaliteit in de branche valt op.

Transportcriminaliteit vraagt om een omslag in het denken en doen. Naast structurele opsporing en handhaving is volgens de onderzoekers het wegnemen van de voedingsbodem voor crimineel misbruik -waaronder de ongekende concurrentie en druk op tarieven en beloning- noodzakelijk. Zowel bij opdrachtgevers als de overheid is een cultuuromslag nodig waarbij marktmeesterschap en eerlijke prijsvorming en beloning van groot belang zijn en dus een aanpak die zich niet alleen richt op boeven vangen, maar ook op het voorkomen van de gelegenheid.

De onderzoekers doen daarom o.a. de aanbeveling aan de Rijksoverheid om de Autoriteit Consument en Markt de opdracht te geven om onderzoek te doen naar de ondergrens van bodemtarieven om zo de voedingsbodem voor crimineel misbruik weg te nemen. Daarnaast ook de aanbeveling om beleidsmakers rekenschap te geven dat onsamenhangend beleid juist averechts kan werken en zij veel meer in verbinding moeten treden- en samenwerken met de praktijk, zodat die werelden samen komen in plaats van steeds verder uit elkaar drijven. Een doorbraak is noodzakelijk om criminaliteit en crimineel misbruik een halt toe te roepen, zo wordt geconcludeerd.

Opdrachtgever TLN vindt dat het onderzoek ‘helaas’een aantal belangrijke vragen onbeantwoord laat. TLN meent dat aanvullend onderzoek nodig is om zowel transportbedrijven en logistiek dienstverleners als stakeholders concrete handvatten te bieden voor maatregelen.

Zo worden er bepaalde relaties gelegd tussen zaken die van invloed zouden zijn op criminele activiteiten, zonder daarbij duidelijkheid te geven over de omvang waarin dit zich zou voordoen. Daarvoor is nader onderzoek nodig. Ook constateert het bureau dat de pakkans laag is en er al jaren sprake is van een structureel handhavingstekort om criminaliteit tegen te gaan. Het opschalen van de handhavingscapaciteit maakt echter onvoldoende deel uit van de aanbevelingen van het onderzoek. Een gemiste kans, vindt TLN: een effectieve aanpak van criminaliteit is altijd een samenspel van voorkomen én bestrijden.

TLN is teleurgesteld dat een aantal cruciale vragen onbeantwoord blijft en merkt daarbij ook op dat voor de uitvoering van een aantal aanbevelingen de juiste handvatten missen. De uitwerking van bepaalde adviezen die het adviesbureau aanreikt, kost bovendien veel tijd en vergt de medewerking van veel verschillende partijen. TLN wil juist graag op de kortst mogelijke termijn concrete en haalbare stappen zetten in de aanpak van crimineel misbruik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer