Ga naar hoofdinhoud

Nooteboom krimpt in, maar ziet vraag groeien

Terwijl overal in Nederland trailerfabrikanten wankelen, werkt Nooteboom onverstoorbaar door. Het bedrijf brengt zijn bedrijfsomvang terug, maar ziet tegelijkertijd een licht stijgende vraag in de speciaal transportmarkt

Nooteboom Trailers heeft nauwe banden met het in zwaar weer verkerende Pacton. De oprichter en grootaandeelhouder van Nooteboom, Henk Nooteboom, heeft ook delen van Pacton in handen. De bedrijven zijn echter gescheiden en de surséance van Pacton heeft dan ook geen gevolgen voor Nooteboom, zo liet een woordvoerder van het bedrijf optekenen in de Gelderlander.

Wel neemt het bedrijf maatregelen naar aanleiding van de crisis. Nooteboom brengt haar bedrijfsomvang terug naar het niveau van voor de hausse in orders in 2007 en 2008. Eind dit jaar zal het bedrijf naar schatting een kwart minder personeel hebben dan eind 2008. Naast het terugbrengen van de productiecapaciteit, heeft Nooteboom ook aanzienlijke kostenbesparingen gerealiseerd waaronder het reduceren van (tussen)voorraden. De cashflow is hiermee verder verbeterd.

De Nooteboom Group opereert internationaal en realiseert haar omzet voor 80 procent buiten de landsgrenzen. Na een verder inzakkende vraag in het eerste kwartaal van dit jaar, constateert Nooteboom een licht stijgende vraag naar speciaal transportvoertuigen in het 2e kwartaal. Zo profiteert Nooteboom van verbeterde omstandigheden in onder meer Groot-Brittannië. Daarnaast merkt Nooteboom ook dat een aantal transporteurs binnen het ‘normale’ vervoer, hun activiteiten verplaatsen naar speciaal transport. Deze marktsituatie biedt meer kansen dan binnen het segment van het normale goederen vervoer. Zo zijn er bijvoorbeeld diverse transporteurs van bouwmaterialen die het vervoer van langmateriaal aan hun activiteiten toevoegen.
Nooteboom Blade RunnerDaarnaast werkt Nooteboom aan diverse belangrijke productinnovaties. Deze bieden haar klanten een dusdanig concurrentievoordeel dat al op korte termijn investeringen hierin zullen gaan plaatsvinden. Zo heeft Nooteboom onlangs voor de windmolenbranche een nieuw transportconcept voor de 2 Mw turbines op de markt geïntroduceerd, waarvoor zij een groot aantal orders heeft verkregen. Ook de nieuwste BladeRunner, een extreem lange uitschuifbare trailer waarmee rotorbladen tot circa 60 meter worden vervoerd, wordt door de markt positief ontvangen. Voor de diepladermarkt, met name het vervoer van bouwmachines, komt Nooteboom met een vernieuwde generatie Pendel-X diepladers die niet alleen de operationele kosten van haar klanten verder verlagen maar ook een flexibelere inzetbaarheid mogelijk
maken. Deze nieuwe innovaties maken deel uit van een ‘roadmap van innovaties’, waarmee Nooteboom haar marktpositie versterkt.
Klanten die grote investeringen hebben uitgesteld, kiezen er voor het bestaande transportmaterieel aan te passen aan de laatste eisen. Zo biedt NFTS haar klanten een prima oplossing voor de nieuwe wetgeving op ladingszekering, waarbij bestaande voertuigen worden aangepast met TÜV-gecertificeerde en gepatenteerde bindvoorzieningen.
NFTS Trailer Service heeft in de eerste helft van dit jaar haar servicecapaciteit uitgebreid. Daarnaast worden de plannen uitgewerkt voor de toekomstig nieuwe locatie van NFTS Trailer Service op het bedrijvenpark Bijsterhuizen in Wijchen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer