Ga naar hoofdinhoud

Ombudsman: ‘Basis CBR is niet op orde’

De Nationale Ombudsman staat op in de zaak over de dienstverlening van het CBR. Hij roept minister van Nieuwenhuizen in een brief op om in te grijpen. Volgens de ombudsman is de basis van het CBR niet op orde.

“Ik zie een verergering van de soort problematiek en een forse stijging van het aantal klachten over de dienstverlening van het CBR. Dit kan zo niet langer, een ingreep is nodig”, aldus ombudsman Reinier van Zutphen in de brief. “We weten dat het CBR hard bezig is om de dienstverlening op de lange termijn te verbeteren, maar er moet ook nú iets gebeuren. Voor de burgers die al heel lang zitten te wachten op een verlenging van hun rijbewijs of zelfs maar op contact met het CBR.” Het gaat vooral om ouderen en mensen die een gezondheidsverklaring nodig hebben.

In juni 2018 stuurde de Nationale ombudsman een brief aan de directeur van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) waarin hij zijn zorgen uitte over de behandelingstermijnen van de rijbewijsprocedures. Nu, een half jaar later zijn de signalen nog steeds zorgelijk. De situatie is zelfs verslechterd. Er is een verergering van de soort problematiek en een stijging in klachten. De brief vraagt opnieuw aandacht voor de schrijnende situatie waarin honderden burgers verkeren. De Nationale ombudsman doet de dringende oproep aan de minister om tot oplossingen voor de korte termijn te komen.

In 2018 zag de Nationale ombudsman de klachten over het CBR verdubbelen ten opzichte van 2017. Met een piek in de laatste periode van 2018 en begin 2019. Zo ontvingen wij in de eerste maand van 2019 maar liefst 345 klachten over het CBR. Een absoluut dieptepunt. Dit kan zo niet langer.

Klachten gaan niet meer alleen over de lange behandelduur van rijbewijsaanvragen waarvoor een gezondheidsverklaring nodig is. Ook de telefonische bereikbaarheid en de administratieve zorgvuldigheid van het CBR staan onder druk. Kortom: de basis is niet op orde.

Belangrijker dan de aantallen is dat het hier om mensen gaat. Mensen die in de problemen komen doordat de dienstverlening van het CBR tekortschiet en rijbewijzen niet tijdig verlengd zijn. Het kan en mag niet zo zijn dat deze mensen de dupe zijn van de problemen die op dit moment binnen het CBR bestaan.

Het CBR werkt hard om tot oplossingen te komen. Dat lost alleen nog niets op voor al die mensen die op dit moment in de problemen zitten of raken. Daarom de dringende oproep om nu creativiteit en lef te tonen en ook met oplossingen voor de korte termijn te komen. De minister is gevraagd binnen vier weken te reageren. Minister van Nieuwenhuizen zei eerder al in de Tweede Kamer niets te kunnen doen aan de malaise rond het vernieuwen van rijbewijzen.

5 reacties op “Ombudsman: ‘Basis CBR is niet op orde’

 • Floris Ooms

  Er valt wel wat aan te doen; namelijk dat als een procedure langer duurt dan pak weg 2 maanden de rijbewijzen automatisch zijn verlengt voor de duur van 5 jaar voor de categorie T/C/C+E /D/D+ Een dat de burger dan op het gemeentehuis een nieuw rijbewijs kan laten maken/ afhalen.
  Een gezondheidsverklaring is dan niet meer nodig.
  De telefonische bereikbaarheid kan verbeterd worden door meer medewerkers aan te nemen en vervolgens 24/7 het gehele jaar bereikbaar zijn.

  De wetgever moet gewoon weg stellen dat een procedure niet langer dan 2 maanden incl. afgifte mag duren; gebeurd dat niet dan is het rijbewijs automatisch verlengd.

  Zeker weten dat ze dan volgende maand alles op orde hebben bij het CBR.

 • M.C.BLOK

  8.nov.2018.ingestuurd. 28.jan.2019 ogen test gedaan en op gestuurd. Streefdatum 10-04-2019

 • Scooter Tuub

  Helemaal eens wat ‘Floris Ooms’ zegt.

  Na 2 maanden is je rijbewijs weer geldig en/of mag je examens doen voor een rijbewijs.

  In de tussentijd kan altijd nog gewerkt worden aan de gezondheidsverklaring.

  Ik rij momenteel motor en brommer dagelijks. Maar mag geen autorijexamen doen. Ik wacht nu 8 maanden op mijn gezondheidsverklaring en moet nog minimaal 16 weken wachten.

  Een snelle oplossing voor mensen die een gezondheidsverklaring voor het eerst aanvragen, of nooit eerder iets van toepassing heeft aangevinkt bij een eerdere verklaring —> LIEGEN!
  Binnen 4 weken tot 4 maanden heb je alles voor elkaar zonder extra kosten!

 • R.J. Maters

  Het CBR heeft naar mijn mening een te grote macht
  In de praktijk kan zij tegen een gerechtelijke uitspraak in handelen omdat zij kennelijk het laatste woord heeft

 • J. van Wingaarden

  In november opgestuurd:

  medische verklaring arts
  verklaring van Cardioloog (ICD drager in 10 jaar niet ingegrepen)
  leeftijd 80 jaar

  Nog steeds geen rijvaardigheidsbewijs ontvangen, in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer