Ga naar hoofdinhoud

Paardentransportbeleid Europa onder de loep

De Europese Commissie gaat haar beleid ten aanzien van paardentransporten over lange afstanden opnieuw bekijken. De parlementsleden Elizabeth Lynne, Sidonia El¿bieta Jêdrzejewska en Carl Schlyter dienden hiervoor in oktober 2009 een verzoek in. Deze schriftelijke verklaring werd afgelopen donderdag door een meerderheid van het parlement aangenomen.

PaardentransportVan de 754 parlementsleden hebben 405 leden de verklaring ondertekend. De Dierenbescherming is blij met het initiatief. Zij hoopt dat een einde komt aan de onnodig lange reistijden onder vaak erbarmelijke omstandigheden van slachtpaarden. De Dierenbescherming en de Britse welzijnsorganisatie World Horse Welfare willen dat er een beperking van de maximale transportduur komt.

Laurence Stassen, Partij voor de Vrijheid-Europarlementslid, stelde donderdag ook een aantal vragen over paardentransport aan de Commissie. “Het is een schandaal dat het nog steeds regelmatig voorkomt dat paarden in veel te kleine aanhangwagens worden gepropt en onder erbarmelijke omstandigheden naar slachterijen worden gebracht. Dat gaat dan over reisafstanden van meer dan 30 uur en dat is absoluut onacceptabel voor ons. Ik wil weten wat de Commissie denkt te gaan doen om de betreffende transporteurs aan nationale en internationale regelgeving te houden”, aldus Europarlementslid Stassen. De PVV stelt geen nieuwe Europese richtlijnen of wetgeving voor, maar wil dat de bestaande nationale en internationale regels correct en slagvaardig worden toegepast op het niveau van de lidstaten. “Kennelijk gaat het bij dat toezicht op de regels mis. De huidige EU-wetgeving wordt niet nageleefd en diverse lidstaten lappen elke regelgeving aan de laars”, stelt Stassen. Het is nog niet duidelijk waneer de Commissie antwoord gaat geven op de gestelde transportvragen.

Bron: Horses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer