EC: ‘Boete cabinekamperen alleen bij heterdaad’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

EC: ‘Boete cabinekamperen alleen bij heterdaad’

Vrachtwagenchauffeurs hoeven ook bij de nieuwe regels rond cabinekamperen niet aan te tonen dat zij de normale wekelijkse rust (de 45 uurs rust) buiten de cabine hebben doorgebracht. Dat laat de Duitse branche-organisatie DSLV weten.

Volgens DSLV heeft de Europese Commissie dit geschreven aan de IRU. Handhavers mogen geen bewijs aan chauffeurs vragen waaruit zou blijken dat de 45 uurs rust niet in de cabine is doorgebracht. Een factuur van een hotel dan wel ander bewijs is dus niet meer nodig.

Als grond voor de stellingname verwijst de EC naar artikel 36 / 165 / 2014. Daarin staat duidelijk vermeld wat een chauffeur aan een handhaver moet kunnen tonen. Een bewijs omtrent het buiten de cabine doorbrengen van de 45 uurs rust staat daar niet in.

Een handhaver mag alleen boetes opleggen tegen het regelmatig overtreden van de regel tegen cabinekamperen, als de chauffeur op heterdaad betrapt wordt bij een overtreding. In dat geval kan hij dus ook voor eerdere overtredingen op de bon worden geslingerd, als dat bij uitlezen van de tachograaf wordt geconstateerd.

In het geval dat een handhaver toch een boete wegens cabinekamperen uitdeelt wegens ontbrekend bewijs, adviseert de EC zich bij de overheid te melden om restitutie van de boete te verkrijgen.

Bron: Verkehrsrundschau

4 reacties op “EC: ‘Boete cabinekamperen alleen bij heterdaad’

 • Ronduit belachelijk heb 45 jaar achter het stuur gezeten en de weekenden veelal in de Cabine doorgebracht al die jaren getolereerd en opeens is het over wat een bemoeizucht van mensen die nergens verstand van hebben

 • Harrie

  Wetgeving met halve definities en halve handhavingsmogelijkheden, wat heb je daaraan? De chauffeurs zullen als opgejaagd vee tijdens cabine controles op- en rondom de toiletten hangen. Man, man wie verzint dit.

 • planner

  LoL
  Nergens verstand van ?
  Wat is er dan fout aan een fatsoenlijk rustplaats betaald door de werkgever, als je liever 2 dagen in een cabine zit op een parkeerplaats, dan is er wel iets fout met je.
  Maarja ik doe dit werk ook pas maar 46 jaar…!

  1. Ik probeer uit te leggen dat een Chauffeur liever bij zijn auto blijft dan dat hij in een Motel kruipt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer