EU: ‘400.000 beveiligde parkeerplekken nodig in Europa’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

EU: ‘400.000 beveiligde parkeerplekken nodig in Europa’

Er moeten 400.000 beveiligde parkeerplekken voor vrachtauto’s bij in de EU, blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie. Die maakt daar geld voor vrij en richt een expertgroep op die bekijkt hoe die plekken er moeten komen. Die komt in april voor het eerst bij elkaar.

​​In het rapport​ is te lezen dat die 400.000 extra plekken op beveiligde parkeerplaatsen nodig zijn, omdat ladingdiefstal in Europa nu meer voorkomt dan ooit tevoren. 75 procent van de ladingdiefstallen vindt plaats op onbeveiligde parkeerplaatsen.

De Europese Commissie hekelt bovendien de soms overvolle onbeveiligde parkeerplaatsen in Europa, waar chauffeurs zich soms gedwongen zien te parkeren op- en afritten naar en van de parkeerplaats. “Chauffeurs hebben geen andere keus dan te stoppen wanneer ze hun maximale rijtijd hebben bereikt en verdienen een comfortabele, veilige rust”, laat de Commissie weten.

De Europese Commissie laat weten geld uit het fonds Connecting Europe Facility beschikbaar te stellen voor beveiligde parkeerplekken. Een groep experts denkt met de Commissie mee over de vraag hoe Europa voor die extra plekken kan zorgen. In de groep zitten onder meer chauffeurs, vakbonden, transportbedrijven, vrachtautofabrikanten, expediteurs, ladingbelanghebbenden en verzekeraars. Namens TLN neemt security-expert Hélène Minderman zitting in de expertgroep.

In het onderzoek werd ook geconstateerd dat er nu geen duidelijke standaard voor een veilige parkeerplaats bestaat. Er zijn nu verschillende labels (LABEL, VEDA en PSR), die erg van elkaar verschillen en ook niet eenduidig gecontroleerd worden. Daarom stellen de onderzoekers voor dat er één standaard komt voor veilige parkeerplaatsen. Daarbij zouden er drie of vier niveaus zijn, van brons via zilver en goud naar platinum. Elke parking heeft echter sanitaire voorzieningen, een restuarant en comfort.

Bron: TLN/EC

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer