Europese Commissie wil 100 miljoen euro uitgeven aan truckparkings • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Europese Commissie wil 100 miljoen euro uitgeven aan truckparkings

De IRU en de ETF, de Europese federatie van vervoerswerknemers, zijn verheugd dat de Europese Commissie een oproep heeft gedaan tot het indienen van voorstellen om toegang te krijgen tot 100 miljoen euro aan CEF-financiering om het netwerk van veilige en beveiligde parkeerterreinen voor vrachtwagens de hele Europese Unie te verbeteren.

Momenteel zijn er in de EU slechts 300 000 parkeerplaatsen voor vrachtwagens beschikbaar en er is een aanzienlijk tekort van 100 000 plaatsen om aan de totale vraag te voldoen. Slechts 7 000, of minder dan 3 procent, van de bestaande parkeerplaatsen in de EU bevinden zich in gecertificeerde veilige en beveiligde gebieden.

Als sociale partners in het wegvervoer in de EU hebben de IRU en de ETF aangedrongen op extra steun om de omstandigheden in de sector te verbeteren en zij stellen het op prijs dat de EU hun gezamenlijke oproep heeft gehoord en er gevolg aan heeft gegeven. De investeringsprioriteiten omvatten de ontwikkeling van nieuwe beveiligde truckparkings, ongeveer om de 100 km langs het TEN-T-kernwegennet en verbeteringen van de veiligheid, beveiliging en dienstverlening in bestaande rustplaatsen, overeenkomstig de door de EU gefinancierde studie over EU-parkeernormen, waaraan de IRU heeft meegewerkt. 

Raluca Marian, IRU’s directeur belangenbehartiging voor de EU, zei: “Deze nieuwe specifieke EU-financiering voor truckparkings is uitstekend nieuws voor de wegvervoersector. We kijken uit naar een maximale inzet van nieuwe parkeerprojecten en roepen de lidstaten op om nauw samen te werken met geïnteresseerde partijen om een aanvraag in te dienen voor de oproep tot het indienen van voorstellen van de EU. Deze kans kan de komende jaren een enorm verschil maken voor chauffeurs en exploitanten.”

Cristina Tilling, hoofd Landvervoer van de ETF, verklaarde: “Voldoende veilige en beveiligde parkeerterreinen, voorzien van adequate voorzieningen, zullen zeker een stap zijn in de richting van de verbetering van de omstandigheden voor chauffeurs in de wegsector, dus we kunnen dit initiatief alleen maar toejuichen.”

De IRU en de ETF zullen in het kader van de Europese sociale dialoog nauw blijven samenwerken om de EU-normen voor het parkeren van vrachtwagens te ondersteunen en de aanleg van nieuwe en verbeterde truckparkings in heel Europa te bevorderen. Zowel de IRU als de ETF vertrouwen erop dat deze oproep tot het indienen van voorstellen navolging zal vinden in soortgelijke jaarlijkse oproepen in het kader van de financieringsfaciliteit voor Europese verbindingen en het Cohesiefonds van de EU om te voldoen aan de EU-verbintenis voor meer dan 600 miljoen euro aan financiering over een periode van drie jaar.

2 reacties op “Europese Commissie wil 100 miljoen euro uitgeven aan truckparkings

 • Stickie

  100 miljoen is natuurlijk maar een schijntje, er moet eerst grond aangekocht worden hele infrastructuur aangelegd worden, beveiliging.
  Zon plek in Nederland maken voor 100 auto’s kost meer dan een miljoen en er zijn 100.000 plekken nodig…

 • Willem

  Goed idee
  Maar veel te laat , kijk eens hoeveel auto’s er op de vluchtstrook staan zelfs een heel weekend in B of F om daar te genieten van de weekendrust

  We moeten met zijn allen maar eens 14 dagen thuisblijven en eens duidelijk maken hoe we het hebben willen , dan kan alles wel in een x met minder regels en wetten en meer mensen die hier nog aan beginnen , of zijn we echt de laatste lichting ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer