Ga naar hoofdinhoud

Stertil lanceert nieuwe versie Combilok

Stertil Dock Products lanceert een nieuwe versie van het blokkeersysteem Combilok, de G2. Stertil was naar eigen zeggen de eerste in de markt die meer dan 25 jaar geleden de Combilok introduceerde, het eerste automatische vrachtwagen blokkeersysteemin de industrie. Alle dock equipment oplossingen van Stertil Dock Products worden geproduceerd in Nederland. 

De G2 is de nieuwe generatie die voldoet aan de veiligheidseisen van het moderne distributiecentrum: hij is TÜV geaccrediteerd volgens de machinerichtlijn 2006/42/EC en CE-gecertificeerd.

Met deze ontwikkeling heeft Stertil Dock Products een nieuwe veiligheidsoplossing toegevoegd aan haar brede range dockproducten. De G2 vergrendelt het achterste wiel van het voertuig tijdens het laad- en losproces om ongelukken met personeel en schade aan goederen, de vrachtwagen en het gebouw te voorkomen. Op veilige wijze wordt voorkomen dat er te vroeg van het laaddock wordt weggereden of dat het voertuig gaat ‘kruipen’. Voortijdig vertrekken kan de oorzaak zijn van miscommunicatie tussen de vrachtwagenchauffeur en het magazijnpersoneel. Het ‘kruipen’ van een vrachtwagen kan ontstaan door het abrupt remmen met de vorkheftruck in het geparkeerde voertuig. Hierdoor ontstaat ruimte tussen de dockleveller en de vrachtwagenlaadvloer.

De Combilok G2 is volgens de fabrikant het meest veelzijdige automatische vrachtwagen blokkeersysteem voor alle formaten en modellen voertuigen, van kleine bestelwagens tot grote samengestelde vrachtwagens. Of het nu om kleine of grote wieldiameters gaat, vrachtwagens met of zonder sideskirts, of zelfs voertuigen met meerdere assen.

De Combilok G2 voorziet in een programmeerbare vergrendelhoogte van slechts 240 mm tot 460 mm. Het product heeft een compact ontwerp. Er zijn geen extra obstakels zoals bij conventionele vrachtwagen blokkeersystemen die vaak componenten gemonteerd op de inrit naar het laadperron hebben.

Bart van der Steen, Global Sales Manager van Stertil Dock Products, zegt: “De overall strategische focus van Stertil Dock Products is de specialist zijn in veiligheid en met name in automatische vrachtwagen blokkeersystemen.  Het overtreffen van de toch al hoge normen van de huidige en zeer populaire Combilok G1 was erg spannend en uitdagend voor de Stertil Dock Products Research & Development afdeling, want hoe verbeter je een ‘best in class’ product? Bij Stertil hanteren we een andere aanpak die antwoord geeft op de veiligheidsissues van vandaag, morgen en ver in de toekomst. Het doel van het systeem is ongewijzigd”, legt Van der Steen uit, die benadrukt dat de bestaande Combilok G1 beschikbaar blijft. “Beide Combilok systemen voorkomen dat de chauffeur voortijdig van het laaddock wegrijdt terwijl er nog wordt geladen of gelost . Waar we naar kijken, zijn klantbehoeften en wat juist is in specifieke situaties.”

Met 4,8 meter lengte en slechts 6,3 meter installatieruimte is de Combilok G2 volgens Stertil het meest ruimtebesparende automatische vrachtwagen blokkeersysteem op de markt. Met extra rangeerruimte en vrijheid voor vrachtwagenchauffeurs om te manoeuvreren, geschikt voor zowel bestaande als nieuwe gebouwen. Alle hydraulische en elektronische componenten zijn beschermd door de gegalvaniseerde behuizing, dus minder werk en engineering. Het is een kwestie van ‘plug & play’.

De gegalvaniseerde constructie van de G2 is robuust en duurzaam met minder bewegende delen, dus minder onderhoud en reparatie. Het Stertil hydraulisch systeem is ondergebracht in het frame en is compleet beschermd tegen externe elementen, zoals vocht en vuil. De G2 is hierdoor weerbestendig, zelfs in extreme omstandigheden, en heeft een lange levensduur. De Combilok G2 werkt daarnaast als barrière tegen potentiële diefstal. Het voertuig is tegen het laaddock vergrendeld, waardoor toegang tot de trailer en het distributiecentrum wordt belemmerd.

De Combilok G2 trekt de aandacht en is zeer goed zichtbaar dankzij de zwart en verkeersgele Stertil V-vormige striping. Standaard wordt ook een contra wielgeleider meegeleverd die de chauffeur veilig en nauwkeurig begeleidt bij het positioneren van zijn voertuig voor het laaddock. Verschillende opties zijn verkrijgbaar om de veiligheid te versterken. Zoals een geavanceerd geleidingssysteem met geautomatiseerde, indirecte, energie-efficiënte ledverlichting dat zorgt voor absolute zichtbaarheid en veilige begeleiding voor de chauffeur, met name bij slecht weer of schemer. Witte ledverlichting wordt onder de Combilok G2 geactiveerd door een sensor. Wit en rood wisselen elkaar af wanneer de Combilok G2 is geactiveerd. 

Er is ook een ‘witte ruis’ optie voor voorstedelijke gebieden. Speciaal ontwikkeld om de impact op de omgeving – veroorzaakt door lawaai – te verminderen. Voor de veiligheidscontrole kan worden gekozen voor het optionele Stertil Dock Products G2 tweerichting interlock systeem. Hiermee kan de magazijndeur pas worden geopend en de leveller worden bediend wanneer het voertuig is vergrendeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer