‘Pauzeren infraprojecten onverstandig’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Pauzeren infraprojecten onverstandig’

Het is onverstandig om belangrijke infrastructuurprojecten te pauzeren terwijl Nederland zowel economisch als qua inwonersaantal blijft groeien, reageert TLN-voorzitter Elisabeth Post op het donderdag verschenen PBL-rapport.

“Het is veel te voorbarig om lopende infrastructuurprojecten nu te pauzeren”, aldus Elisabeth Post. “Nederland blijft de komende jaren groeien, zowel economisch als qua inwonersaantal. In de randstad alleen komen er tot 2030 één miljoen woningen bij. Bovendien duurt het vele jaren voordat een weg is aangelegd. Daarom is het belangrijk om vooruit te kijken en te plannen. We moeten voorkomen dat Nederland straks weer volledig dichtslibt. Dat betekent dat we nú moeten investeren in onze infrastructuur en niet pas in actie komen als we weer ruim en riant in de file staan.”

Elisabeth Post, voorzitter TLN

Uit verschillende, recente rapporten blijkt bovendien dat de verkeersdrukte de komende jaren alleen maar toe blijft nemen. De Integrale Mobiliteitsanalyse toont aan dat het aantal vervoerkilometers de komende decennia met 30 procent toeneemt. En het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid concludeerde onlangs dat de filedruk in 2025 alweer op hetzelfde niveau ligt als in 2019, zelfs als werknemers een aantal dagen thuiswerken.

“Om Nederland bereikbaar te houden is meer asfalt geen doel op zich”, legt Post uit. “Een systeem van betalen naar gebruik of het stimuleren van thuiswerken verbeteren de bereikbaarheid en doorstroming en zijn meer dan welkom. Maar tegelijkertijd moeten we niet blind zijn voor de opgave waar we voor staan, want Nederland blijft groeien. Het is naïef om te bedenken dat we die groei kunnen bijbenen zonder óók te investeren in onze infrastructuur.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer