Ga naar hoofdinhoud

ANWB ongerust over bruggen

De ANWB maakt zich zorgen over de slechte staat van de circa 35.000 bruggen en viaducten die eigendom zijn van gemeenten en provincies. Uit een recent onderzoek van de VROM-Inspectie blijkt dat controle en onderhoud daarvan rammelen.

hollandse brugANWB-directeur Guido van Woerkom vindt dat verontrustend “Er blijkt een hoop achterstallig onderhoud. Bouwvergunningen die ontbreken, kans op instorten of buitengebruikname”, zei hij donderdag in het Radio1-programma Dit is de Dag.

Volgens de VROM-Inspectie controleren veel gemeenten de bouwkundige staat van bruggen en viaducten niet regelmatig. Het bljft beperkt tot een controle met het blote oog. Aanleiding voor het onderzoek waren onder andere de sluiting van de Hollandse Brug bij Almere voor zwaar vrachtverkeer in 2007. Ook waren er signalen dat bouwwerken niet meer berekend zijn op de belasting die hoger is dan waarvan bij de bouw is uitgegaan.

De ANWB verbaast zich over het gebrek aan regie over het regulier onderhoud en inspectie van bruggen en viaducten, in tegenstelling tot bij de wegen. De veiligheid voor de gebruiiker moet verder in orde zijn. Zeker ook gezien de internationale reputatie die Nederland heeft op het gebied van weg- en waterbouw. In vier gemeenten vielen er zeven persoonlijke ongevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer