Aparte CAO voor Poolse uitzendkrachten • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Aparte CAO voor Poolse uitzendkrachten

De Vereniging voor Internationale Arbeidsbemiddelaars en de Internetvakbond hebben een aparte cao afgesloten voor Poolse uitzendkrachten. De cao voor ’tijdelijke arbeidsmigranten’ regelt zaken als huisvesting en terugkeer naar het land van herkomst bij ziekte. Dit heeft een woordvoerder van de Internetvakbond, die is geliëerd aan vakbond De Unie, maandag gemeld.

Personeel DistributiecentrumDe brancheorganisatie voor uitzenders ABU heeft geen goed woord over voor deze cao. “Het is geld verdienen over de ruggen van werknemers”, aldus een zegsman van de ABU. Volgens de ABU is in de cao een lagere prijs overeengekomen dan in de cao die de bonden met de ABU hebben gesloten. Daardoor zouden duizenden Nederlandse uitzendkrachten hun banen kunnen verliezen aan goedkopere Poolse of andere buitenlandse krachten. De woordvoerder van de Internetvakbond spreekt dat tegen.
Coalitiepartij CDA en oppositiepartij SP willen dat minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) een stokje steekt voor de nieuwe cao. Volgens CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum moet valse concurrentie voorkomen worden. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt spreekt van discriminatie van Nederlandse werknemers. “Het is te idioot voor woorden om een cao toe te staan die goedkope arbeidskrachten uit Oost-Europa bevoordeelt ten opzichte van Nederlandse werkers.”
De partijen willen Donner dinsdag in het wekelijkse vragenuurtje om opheldering vragen.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer