Ga naar hoofdinhoud

Belgen boos om geplande accijnsverhoging

SAV, FEBETRA en UPTR, de drie Belgische beroepsorganisaties van wegtransportondernemingen, zijn niet te spreken over de plannen van de federale regering om de accijns op diesel te verhogen om het gat in de begroting te verkleinen. De organisaties wijzen erop dat de crisis de transporteurs al heel sterk treft, zo meldden zij zondag.

tankpistoolOp het begrotingsoverleg van de federale regering zaterdag, werd het idee van een mogelijke accijnsverhoging gelanceerd. Volgens de organisaties is de omzet in de transportsector als gevolg van de crisis met gemiddeld 25 à 30 procent gedaald. Dat is meer dan in de meeste andere sectoren van de economie. “Bedrijven zagen hun eventuele reserves smelten als sneeuw voor de zon. De concurrentiepositie ten opzichte van het buitenland is zodanig precair geworden dat welke verhoging van de kostprijs van het transport dan ook niet kan worden doorgerekend”, waarschuwen de sectororganisaties.

FEBETRA, UPTR en SAV vrezen dat er nog meer banen kunnen verdwijnen en bedrijven failliet kunnen gaan. “Nu zijn er al 9.000 chauffeurs getroffen door economische werkloosheid. De transporteurs beschouwen de plannen tot accijnsverhoging dan ook als een voor de overheid gemakkelijke maatregel die evenwel voor de sector wordt aangevoeld als een slag onder de gordel”, zo luidt het. De organisaties vragen dat tenminste de transportsector wordt ontzien van elke accijnsverhoging “binnen het bestaande kader van de professionele diesel en maximaal gebruikmakend van de ruimte die de EU hierin laat”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer