Ga naar hoofdinhoud

Bonden willen aanvulling deeltijd-WW

FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond willen alleen instemmen met deeltijd-WW, als bedrijven het loon van de werknemers aanvullen tot 100 procent. Het mag ook niet ten koste gaan van de pensioenopbouw en personeel moet na afloop van de deeltijd-WW minstens 26 weken in dienst blijven, zodat hun WW-rechten weer op het oude niveau liggen.

daf

Dat staat in een convenant deeltijd-WW van de bonden die actief zijn in veel sectoren die als eerste zijn getroffen door de economische crisis. Deeltijd-WW is de opvolger van de werktijdverkorting. Bedrijven die door de economische crisis minder werk hebben, kunnen sinds deze maand de WW-steun aanvragen om hun personeel tijdelijk minder te laten werken. Daarmee moeten vertegenwoordigers van werknemers, zoals een vakbond, wel instemmen.
Volgens Mariet Feenstra van MKB Nederland zijn de eisen van de bonden niet volgens de afspraken die in het sociaal akkoord tussen kabinet, werkgevers en werknemers zijn gemaakt. Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) zei woensdag zich niet te willen mengen in de discussie, omdat de loondoorbetaling een zaak van sociale partners is.

Verder wees Donner erop dat hij na drie maanden wil bekijken of deeltijd-WW werkt zoals beoogd. Tweede Kamerlid Hans Spekman van de PvdA is teleurgesteld over de discussie. Volgens hem wilden sociale partners zelf de ruimte om de regeling per cao en bedrijf in te vullen. “Dan moeten ze wel hun verantwoordelijkheid nemen. Met dit gekibbel hou je geen vakkrachten binnen bedrijven, zoals we allemaal willen.”
De eis van de bonden betekent dat een werkgever aan personeel dat voor de helft van de werktijd in de WW terechtkomt, 65 procent van het loon moet doorbetalen en niet 50 procent. Zij besparen dan 35 procent van de loonkosten, zegt bestuurder Jan Berghuis van FNV Bondgenoten. Als dat niet voldoende is, is het volgens hem de vraag of deeltijd-WW wel een goed instrument is. “Dan is een reorganisatie misschien zinniger.”
Bij uitkeringsinstantie UWV is nu voor 250 werknemers deeltijd-WW aangevraagd en zitten nog 1650 aanvragen in de pijpleiding. De aanvragen komen vooral van kleine bedrijven, zegt een woordvoerster van UWV. Zij kon niks zeggen over welke en om hoeveel bedrijven het gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer