Ga naar hoofdinhoud

Branche gematigd positief over crisismaatregelen

Het kabinet heeft woensdag haar maatregelen gepresenteerd om de economische crisis te bestrijden. Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Koninklijke Nederlandse Vervoer (KNV) zijn gematigd positief over het kabinetsakkoord.

vrachtverkeerOp sociaal, fiscaal en stimuleringsvlak komt het kabinet deels tegemoet aan de wensen van het vervoerend bedrijfsleven, dat in een historisch slechte markt verkeert. Zo wordt de huidige werktijdverkortingsregeling omgezet in een deeltijd WW, is afgesproken de lonen te matigen en wordt een aanzienlijk bedrag vrijgemaakt voor het naar voren halen van infrastructurele projecten. TLN en KNV betreuren het echter dat het kabinet de crisis niet meer gebruikt om concreet duurzaamheid en innovaties in de transportsector te stimuleren.

Op het sociale vlak zijn TLN en KNV positief over de introductie van een deeltijd WW. Het kabinet biedt hiermee een belangrijke mogelijkheid om de in de transportsector grote terugval in het aantal gewerkte uren gedeeltelijk te compenseren. De organisaties voelen echter wel de dringende behoefte om op zeer korte termijn met het ministerie van Sociale Zaken te bespreken hoe deze maatregel specifiek voor de transportsector uitpakt. De transportsector is namelijk traditioneel een sector met zeer variabele werkweken.

De organisaties zijn gematigd positief over de plannen met betrekking tot loonmatiging, en wijzen er op dat er in een Centraal Akkoord niet alleen naar de lonen gekeken dient te worden maar naar loonkosten in de meest brede zin van het woord.

De organisaties juichen de plannen van het kabinet toe om versneld te investeren in de bouw en infrastructuur, zoals bruggen en wegen. Samen met verladersorganisatie EVO vinden TLN en KNV het zeer van belang dat het kabinet investeringen doet om de economie weer op gang te helpen. Ook op fiscaal vlak komt het kabinet voor een deel tegemoet aan eerder geuite wensen van het bedrijfsleven. Met name op het vlak van het later kunnen betalen van de BTW en een ruimere verliescompensatieregeling.

TLN en KNV roepen het kabinet op, na een lange periode van onderhandelen, nu snel tot concrete actie over te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer