Branche juicht harmonisatie tolsystemen toe • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Branche juicht harmonisatie tolsystemen toe

Een grote stap vooruit, zo beoordelen verladersorganisatie EVO en Transport en Logistiek Nederland het voornemen van de Europese Commissie om te komen tot één elektronisch tolheffingsysteem. Hiermee zal de enorme wildgroei aan apparaten om tol te betalen aan banden worden gelegd.

mautWel wijzen EVO en TLN erop dat landen, zoals Duitsland, vele miljarden hebben geïnvesteerd in hun huidige tolheffingsystemen. De organisaties vinden dan ook dat de Europese Commissie een termijn moet stellen aan het gebruik van de huidige tolsystemen. Alleen als het voorstel van de Europese Commissie een dwingend karakter heeft, zal harmonisering in de toekomst mogelijk zijn.

EVO en TLN pleiten al jaren voor één kastje en één tolsysteem in Europa. Nu wemelt het namelijk in een truckcabine van de tolkastjes en vignetten, omdat lidstaten elk hun eigen kastje invoeren. Een internationale ondernemer heeft daardoor al gauw vier verschillende kastjes in zijn cabine, naast de diverse vignetten. Dit initiatief van de Commissie maakt hopelijk een einde aan de rompslomp en extra kosten voor ondernemers.

Voor kilometerheffing is hoe dan ook apparatuur in het voertuig nodig om te registreren waar en wanneer wordt gereden. Beide organisaties vinden dat de overheid zich daarbij moet beperken tot het opstellen van specificaties waar de apparatuur minimaal aan moet voldoen. Het is vervolgens aan de markt om te bepalen hoe de kastjes er uit komen te zien en welke systemen het best werken.

EVO en TLN zijn voorstander van kilometerheffing voor alle weggebruikers omdat dit een efficiënter gebruik van de schaarse wegcapaciteit mogelijk maakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer