Brussel stemt in met vrije cabotage Benelux • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Brussel stemt in met vrije cabotage Benelux

Nederland en België hebben eerder dit jaar afgesproken dat vrachtwagenchauffeurs uit Nederland, België en Luxemburg ook in de toekomst na een internationale rit vrij zijn om vracht te vervoeren in de Benelux. De Europese Commissie heeft nu ingestemd met het akkoord.

Cabotage vrij in BeneluxBelgië wilde de zogenaamde cabotagevrijheid binnen België ook voor Nederlandse vervoerders beperken vooruitlopend op nieuwe Europese regels. Dit omdat België vreesde voor oneerlijke concurrentie uit Oost Europa bij het voortbestaan van vrije cabotage in de Benelux.

Nieuwe Europese regelgeving staat slechts drie binnenlandse ritten per week in een ander land toe aansluitend op een internationale rit. Eurlings heeft met België en Luxemburg echter afgesproken dat de huidige onderlinge vrijstelling voor de drie landen blijft bestaan. In een brief aan de Tweede Kamer laat de minister nu weten dat de Europese Commissie geen bezwaar heeft tegen deze uitzondering. Zij verplicht de Beneluxlanden niet om andere EU-landen ook te laten profiteren van de onderlinge vrije afspraken.

Minister Eurlings vindt de vrijstelling belangrijk voor Nederlandse transportbedrijven, vooral in de grensstreek. Nederlandse vrachtwagens vervoeren relatief veel vracht binnen andere landen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer