Ga naar hoofdinhoud

Cabotage centraal op actiedag FNV

FNV Bondgenoten voert komende maandag 26 maart actie in Amsterdam en omgeving om zijn cao-standpunten in het beroepsgoederenvervoer – ‘Gelijk werk, gelijk loon’ – kracht bij te zetten. De vakbond zoekt de vrachtwagenchauffeurs in Noord-Holland met name op om ze te informeren over het oneigenlijk gebruik van cabotage.

actie sociale dumpingEr bestaan duidelijke regels voor cabotage, het vervoer van goederen op een binnenlands traject door een buitenlands bedrijf. Een buitenlands bedrijf mag in Nederland na een internationaal transport maximaal drie ritten uitvoeren binnen zeven dagen. Huub van den Dungen, bestuurder van FNV Bondgenoten: “Overtreding van die richtlijnen vormt een grote bedreiging voor de Nederlandse transportondernemingen en voor de werkgelegenheid van Nederlandse chauffeurs. Ook Nederlandse bedrijven maken zich er schuldig aan. Er zijn er die gebruikmaken van een eigen Oost-Europese vestiging, daar chauffeurs aannemen om die vervolgens tegen veel lagere loonkosten in Nederland te laten rijden. Onaanvaardbare concurrentie op arbeidsvoorwaarden!”

FNV Bondgenoten wil werkgevers en de politiek duidelijk maken dat het afgelopen moet zijn met het oneigenlijk gebruik van cabotage, de daarmee gepaard gaande ontduiking van de cao, verdringing van Nederlandse werknemers en uitbuiting van (Oost-)Europese werknemers. Bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam, de bloemenveiling in Aalsmeer en bij Schiphol hoopt de bond maandag zoveel mogelijk chauffeurs te treffen.

Van den Dungen: “We gaan waarschijnlijk ook naar een transportbedrijf dat nadrukkelijk de hand licht met de cabotage-regelingen, maar die bestemming houden we nog even voor ons. Het is in elk geval een van de rotte appels in de sector.”

Maandag doet FNV Bondgenoten in de ochtend Zaandam aan; Aalsmeer en Schiphol staan ‘s middags op de rol. Op alle locaties zal de vakbond chauffeurs oproepen de petitie tegen dumploon in het transport te ondertekenen. Bovendien gaat er een uitnodiging uit voor een speciale bijeenkomst op zaterdag 31 maart. Van den Dungen: “Daar willen we nog eens precies uitleggen hoe wij in de onderhandelingen voor een nieuwe cao in het beroepsgoederenvervoer staan en waarom we deze campagne ‘Gelijk Werk, gelijk loon. Ik teken ervoor’ voeren.”

Bron: FNV Bondgenoten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer