Ga naar hoofdinhoud

CDA: “20 procent CO2-reductie ook voldoende”

De CDA-lijsttrekker Wim van de Camp bij de verkiezingen van het Europarlement vindt een CO2-reductie van 20 procent voorlopig voldoende. “Het is naïef om te proberen om meer te willen bereiken”, zei Van de Camp dinsdag bij een groot lijsttrekkersdebat in Brussel.

Uitlaat truck emissiesDe lijsttrekker wijkt daarmee af van het regeerakkoord van zijn eigen partij met de PvdA en ChristenUnie. Dat wil streven naar 30 procent beperking in 2020.
De opmerking leidde tot onbegrip bij andere politici in de zaal waar de lijsttrekkers in debat gingen. “Onvoorstelbaar”, zegt PvdA-Europarlementslid en milieuspecialist Dorette Corbey. “Heel vreemd dat de CDA-lijsttrekker het regeerakkoord niet kent.”

Bij het debat bleek een aantal partijen voorlopig pas op de plaats te willen maken met de uitbreiding van de EU. Van Baalen (VVD) wil een pauze van vijf jaar in de uitbreiding. Anders vreest hij dat het alleen maar koren op de molen is voor anti-Europese partijen zoals de PVV en SP. “Angst voor de PVV en SP mag geen reden zijn”, zei GroenLinks-lijsttrekker Judith Sargentini.
CDA wil ook pas op de plaats met de uitbreiding zonder een termijn te noemen. Van de SP-leider Dennis de Jong mag alleen Kroatië er nog bij.
De Jong sprak zich als enige uit voor protectionisme. “De EU heeft schuld aan de crisis door privatisering en deregulering. Omdat de EU het bankentoezicht heeft afgeschaft, is de kredietcrisis ontstaan.”
De SP zei ook dat Nederland de gulden heeft verkwanseld door in de eurozone te stappen. Alle andere partijen zeiden juist dat de euro de crisis voor Nederland heeft verzacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer