Ga naar hoofdinhoud

“Digitale tachograaf moet vervangen worden”

De Tweede Kamer heeft langzamerhand de buik vol van verhalen over gesjoemel met de digitale tachograaf. Er gaan stemmen op om de digitale tachograaf, die sinds mei 2006 verplicht is voor nieuwe vrachtwagens en bussen, in te ruilen voor modernere systemen die voorhanden zijn.

tachoRuud van Heugten van regeringspartij CDA reageert verrast op het snel groeiende probleem, zoals de Inspectie Verkeer en Waterstaat stelt in het donderdag verschenen jaarverslag over 2008. Vorig jaar deden verhalen de ronde over massale fraude met de apparatuur door het gebruik van magneetjes. Branche-organisaties TLN en EVO zeggen zich overigens niet te herkennen in de verhalen over groeiende fraude.

 “In antwoord op vragen zei de minister vorig jaar zich niet te herkennen in die verhalen. Maar in combinatie met klachten over het omslachtig uitlezen van de tachograaf en het aanbod van modernere boordcomputers wordt het tijd om het systeem grondig op de helling zetten”, aldus Van Heugten. “De digitale tachograaf was destijds al een redelijke verouderd concept.”

SP-collega Emile Roemer kreeg te horen van chauffeurs dat de tachograaf makkelijk te omzeilen is en dat het apparaat eerder een achteruitgang is, vergeleken met de moderne boordcomputers. Hij pleit ervoor met de sector te overleggen over een oplossing.

Volgens PvdA’ster Lia Roefs heeft het echter weinig zin om de tachograaf af te schaffen omdat die voortvloeit uit Europese regels. “Zorg dat ook modernere alternatieven worden toegestaan. De tachograaf is bedoeld ter bescherming van de werknemers. Het gesjoemel bewijst dat ‘ie nodig is.” Zij pleit voor een meldpunt voor werknemers die worden gedwongen om te knoeien met de apparatuur. De inspectie moet verder hard optreden tegen de betrokken bedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer