Ga naar hoofdinhoud

Donner past klachtenregeling deeltijd-WW aan

Vakbonden kunnen klagen over werkgevers die op een oneigenlijke manier proberen goedkoop uit te zijn door hun personeel korter te laten werken via de deeltijd-WW.

Piet Hein DonnerMinister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) gaat daartoe zijn regeling aanpassen voor het meldpunt bij zijn ministerie voor meningsverschillen tussen sociale partners bij de aanvraag van deeltijd-WW.

Deze week wordt een aangepaste regeling voor het meldpunt in de Staatscourant gepubliceerd, aldus een woordvoerder van Donner maandag. De vakbeweging heeft daarop aangedrongen.

In de regeling die de minister ongeveer drie weken geleden publiceerde, zou volgens de vakbonden onterecht de suggestie ontstaan dat werkgevers in geen enkel geval 100 procent van het loon hoeven door te betalen als personeel via de crisismaatregel tijdelijk minder gaat werken.

Donner had geregeld dat bedrijven met individuele werknemers afspraken kunnen maken over korter werken via de deeltijd-WW, als de werkgever blijft stuiten op ”oneigenlijk” verzet bij de vakbonden om daarmee in te stemmen.

Dat gebeurde in reactie op ophef bij een aantal werkgevers, omdat vakbonden bij hen alleen wilden meewerken aan deeltijd-WW als werknemers die minder gaan werken volledig worden doorbetaald.

Volgens de minister is het juist de bedoeling om met behulp van WW-uitkeringen personeel tijdelijk minder te laten werken en zo de loonkosten voor bedrijven tijdens de economische crisis te verlagen.

Maar volgens de FNV moet Donner zich niet mengen in de onderhandelingsvrijheid van sociale partners. Volgens Nederlands grootste vakcentrale worden de loonkosten voor sommige werkgevers al voldoende verlaagd door de WW.

Werkgeversorganisaties en de vakbeweging hebben in de Stichting van de Arbeid ook al een compromis gesloten. Daarin staat dat vakbonden deeltijd-WW niet mogen afwijzen enkel en alleen omdat het inkomen bij de verkorte werkweek niet wordt aangevuld tot 100 procent van het salaris.

Werkgevers mogen op hun beurt een verzoek om loonaanvulling ”niet op voorhand” afwijzen. Als sociale partners er ondanks het compromis op bedrijfsniveau niet uitkomen, kunnen zij dat melden bij het Meldpunt deeltijd-WW bij het ministerie van Sociale Zaken.

Een aantal werkgevers hebben al klachten ingediend, maar de woordvoerder van Donner kon niet zeggen hoeveel en om welke bedrijven het gaat.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer