EU geeft nog altijd miljarden subsidie voor fossiele brandstoffen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

EU geeft nog altijd miljarden subsidie voor fossiele brandstoffen

Europa geeft nog altijd heel veel subsidie aan fossiele brandstoffen. Dat past helemaal niet met de klimaatdoelstellingen die de EU zelf heeft opgesteld. Dat blijkt uit een kritisch rapport van de Europese Rekenkamer.

In 2009 riep de G20 op tot de uitfasering van subsidies voor fossiele brandstoffen tegen 2020. De EU en sommige van haar lidstaten hebben toegezegd inefficiënte subsidies voor fossiele brandstoffen uiterlijk in 2025 uit te faseren.

Dan moeten de lidstaten daar snel mee zijn, want nog altijd worden er door de EU-lidstaten voor meer dan 55 miljard euro aan subsidie voor fossiele brandstoffen gegeven. Hoewel de subsidies voor hernieuwbare brandstoffen in de periode 2008-2019 bijna zijn verviervoudigd, zijn de subsidies voor fossiele brandstoffen het afgelopen decennium relatief constant gebleven, ondanks de toezeggingen van de Europese Commissie en sommige lidstaten om deze uit te faseren. Volgens de Rekenkamer zit de fout voor een deel in de energiebelastingen. Die maken dat de belasting op steenkool lager is dan op gas en op fossiele brandstoffen in het algemeen beduidend lager dan op elektriciteit. Dat zou net andersom moeten zijn.

Energiebelasting kan de inspanningen ter bestrijding van klimaatverandering ondersteunen, maar de huidige belastingniveaus geven niet weer in hoeverre verschillende energiebronnen vervuilend zijn. In de analyse wordt uiteengezet hoe energiebelastingen, koolstofbeprijzing en energiesubsidies bijdragen tot de verwezenlijking van de klimaatdoelstellingen van de EU. De auditors wijzen op de uitdagingen waarmee beleidsmakers worden geconfronteerd: zorgen voor consistente energiebelasting in verschillende sectoren en voor verschillende energiedragers, verlagen van de subsidies voor fossiele brandstoffen en afstemmen van klimaatdoelstellingen op maatschappelijke behoeften.

“Energiebelasting, koolstofbeprijzing en energiesubsidies zijn belangrijke instrumenten om de klimaatdoelstellingen te verwezenlijken. De grootste uitdaging is volgens ons hoe we regelgevende en financiële maatregelen sterker kunnen koppelen en op de juiste wijze kunnen combineren”, aldus Viorel Ştefan, het lid van de Europese Rekenkamer dat verantwoordelijk is voor de analyse. “Met onze analyse willen we een bijdrage leveren aan het debat over energieprijzen en klimaatverandering, en met name aan het komende debat over de voorgestelde herziening van de energiebelastingrichtlijn.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer