Eurlings wil niet naar Raad van State • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Eurlings wil niet naar Raad van State

Verkeersminister Camiel Eurlings weigert de Tweede Kamer nog steeds tegemoet te komen om aanvullend advies in te winnen van de Raad van State over een verkeerswet.

Aanleg snelwegenHet gaat om een wet die de versnelde aanleg van spitsstroken en andere wegverbredingen regelt. “De wet zit zorgvuldig in elkaar”, betoogde Eurlings woensdag in het debat over de begroting van ‘zijn’ ministerie.
De verkeerscommissie besloot een paar uur eerder nogmaals een dringend beroep op hem te doen om de Raad van State te raadplegen. Tegelijk toonde ze zich bereid om in afwachting van het advies alvast deze zogenoemde spoedwet te bespreken. Dat zou gebeuren na het kerstreces.
Eurlings vreest daardoor verdere vertraging van de betrokken dertig projecten. Hij beriep zich opnieuw op steun van het kabinet en zijn collega van Justitie.
De gemoederen liepen daarna hoog op tussen de CDA-bewindsman en VVD-Kamerlid Paul de Krom. De Krom noemde Eurlings “een stuk zeep dat continue door de vingers glipt”. “Een zeepje ruikt lekker. Uw verhaal stinkt”, reageerde Eurlings.
CDA-kamerlid Ger Koopmans suste daarna de gemoederen. Hij maakte op een gegeven moment duidelijk aan de minister dat De Krom, in afwachting van het verlangde spoedadvies van de Raad van State, samen met hem ervoor had gepleit de wet nog voor het kerstreces te bespreken.
De minister zegde de Kamer wel toe een afgebakende lijst te sturen van gevoelige grote projecten die niet onder de spoedwetprocedure vallen. Hij wil daarmee extra zekerheid bieden en twijfel wegnemen, die onder meer bij coalitiepartner PvdA leeft.
De Krom was tevreden, maar mede op aandrang van SP, SGP en D66 is het de bedoeling dat de verkeerscommissie zich donderdag weer over de kwestie buigt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer